Objavljena nova knjiga Nila Gejmena ”Norse Mythology”

Na engleskom jeziku je 07. februara objavljena nova knjiga jednog od najuticajnijih savremenih pisaca fantastike Nila Gejmena – „Nordijska mitologija“ (Norse Mythology), javlja Art-Anima.

Gejmen se u ovoj knjizi studiozno koncentriše na mitologiju, koja ga fascinira dugi niz godina i koja kao tema provejava kroz značajan deo njegovog stvaralačkog opusa.

On se iznova okreće ovom značajnom izvoru inspiracije, ovog puta nudeći novu interpretaciju velikih nordijskih priča, uvodeći čitaoce dublje u svet ukorenjen u tradiciji nordijskog pripovedanja. Istovremeno, on čitaocu otkriva bogatstvo i raskoš tih mitova, koji uprkos opštem uverenju, još uvek nisu dovoljno istraženi.

Prema navodima kritike, Gejmen u novom delu veoma ozbiljno prilazi ulozi pripovedača a priče o Odinu, Toru, Lokiju i njihovim potomcima predstavlja uz puno poštovanje izvornika. Ipak, to ga ne sprečava da se poigra složenim odnosima koji vladaju među najznačajnijim božanstvima nordijskog panteona.

U „Uvodnoj reči“ Gejmen između ostalog kaže: „Pozajmio sam primerak ‘Nordijskih mitova’ Rodžera Lanselina Grina i čitao ih iznova, sa zadovoljstvom, ali i zbunjen: Asgard, u ovoj priči, nije više bio kirbijevski Futuristički grad, nego vikinška dvorana i skupina građevina u smrznutoj pustari; Odin Sve-otac nije više bio nežan, mudar i naprasit, nego je bio veličanstven, nedoznatljiv i opasan; Tor je bio jednako snažan kao i Moćni Tor iz stripova, jednako moćnog čekića, ali… pa, da budem iskren, nije bio baš najpametniji među bogovima; a Loki nije bio zao, iako zasigurno nije bio sila dobra. Loki je bio… komplikovan.“

Prevod knjige „Nordijska mitologija“ na srpskom jeziku trebalo bi da se pojavi tokom jeseni 2017. godine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s