Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Y: The Last Man – Najzad, svet bez muškaraca

Kakav bi to svet bio bez muškarac – zapravo, samo sa jednim, otkrio nam je strip serijal “Y: The Last Man”, o kojem su na sinoćnoj tribini Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” govorili Miloš Petrik i Jelena Jokanović.

YMilos i XJelena
Sam serijal je rađen od 2002. do 2008. godine, tokom kojih je izbačeno 60 svezaka. Scenario je radio Brajan K. Von, a ova postapokaliptična priča je dovela učesnike rasprave i do pitanja da li se delo može smatrati utopijom ili antiutopijom, s obzirom na svet koji je nastavio dalje, bez “Y” hromozoma.

Dakle, zbrisani su svi primerci sisara sa Y-hromozomom, sem jednog muškarca – Jorika Brauna i njegovog ljubimca, majmuna Ampersanda. Civilizacija, ipak, nije kolapsirala. Žene su nastavile dalje, a u strip serijalu prati se jedna putopisna priča čoveka koji želi da iz SAD ode u Australiju i da se oženi devojkom koju zna tek šest meseci.

Na ovom putu uz njega će biti jedna genetičarka, kao i tajni agent koji treba da ga štiti. To je, zapravo, prilika da se vidi kako izgleda svet bez muškaraca, a ocena učesnika tribine je da prema onome što je pokazano, zapravo se i nije mnogo promenio. Naravno, ima “rešenja” koja su već sada zastarela.

Doduše, kako to obično biva, postoji jedan obrt – šta god da se desilo (a jedna od pomenutih varijanti je da su američki agenti bacili u Kini toksin koji je trebao da ubije sve muškarce kako bi se ova rastuća sila bacila na kolena, ali su stvari izmakle kontroli), ubilo je sve muškarce (sem Jorika) NA Zemlji. Što znači da nam ostaje kosmos, ali neće biti vanzemaljaca, a za one druge je pripremljen obrt koji ih neće ostaviti u trci da budu jedini muškarci na planeti.

Interesantno je da je u celoj priči pomenut čak i bivši predsednik Jugoslavije, Slobodan Milošević, a nama ostaje da sačekamo i vidimo šta će od svega toga ostati u tv-seriji za koju se upravo radi scenario. Svojevremeno je postojala ideja i snimanja filma, ali se, za sada, od toga odustalo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s