Nova tri dela “Njegovih mračnih tkanja”

Pisac Filip Pulman najavio je da u oktobru izlazi prvi deo nove trilogije iz serijala “Njegova mračna tkanja”.

Nova trilogija zvaće se “Knjiga praha” (The book of dust), i pisac se pomučio da objasni da li je u pitanju nastavak ili uvodna priča u prethodne tri knjige.

“To je pitanje koje me najčešće pitaju na Twitteru. Odgovor je komplikovan. Nova priča počinje desetak godina pre knjige ‘Severna svetlost’, i završava se desetak godina nakon kraja ‘Ćilibarskog durbina’,” objasnio je on.

U centru priče je borba između despotske i totalitarističke organizacije koja želi da uguši radoznalost, i onih koji se bore za slobodu misli i govora. Pulman nije otkrio nikakve druge detalje zapleta.

Prvi serijal obuhvatio je knjige “Severna svetlost” (1995), “Čudotvorni nož” (1997) i “Ćilibarski durbin” (2000), i pratio Lajru Belakvu i Vila Parija u potrazi za čudotvornim “prahom”, u svetu u kom ljudska bića imaju daimone, manifestacije duha u obliku životinja, koje ih svuda prate.

Pre deset godina, snimljena je i adaptacija prve knjige “Zlatni kompas” (tako je prevedena u Americi), sa Nikol Kidman, Danijelom Krejgom i Evom Grin u glavnim ulogama. Međutim, kritika je “sahranila” film i produkcija je odustala od snimanja nastavaka.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s