Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Ruski postapokaliptični SF

Iako je naslov najnovije tribine u Društvu ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” bio “Ruski postapokaliptični SF”, priča je zapravo bila fokusirana na Dmitrija Gluhovskog povodom objavljivanja njegovog romana “Metro 2035”. Tim povodom o autoru i njegovom delu su govorili Pavle Zelić i Anja Marković, urednica iz izdavačke kuće Dereta.

Pavle i Anja

Pavle Zelić je bio izuzetno raspoložen za priču – što svakako ne čudi jer se i lično upoznao sa Gluhovskim kada je ovaj bio u Beogradu 2011. godine, mada su se daleko više družili godinu dana kasnije na Eurokonu u Zagrebu, te je njegov uvod bio poduži ali izuzetno interesantan – između ostalog i o tome kako je ovaj mladi novinar ušao u svet književnosti, preko priča koje je objavljivao na internetu, i specifičnom okruženju moskovskog metroa, gde je radnja njegovih dela smeštena. Takođe, neverovatan je uticaj koje je Gluhovski ostavio svoim “Metro” serijalom – preko 50/70 (Zelić je imao prvi, Marković drugi podatak) drugih knjiga je napisano inspirisanom svetom koji je on kreirao. Kada je Gluhovski bio u Srbiji 2011. godine, pozvao je i ovdašnje pisce da se pridruže tom svetu, i upravo je Zelić potom napisao priču “Onaj koji vidi u tami” (smeštena u Petrovaradinsku tvrđavu) koja se može naći na sajtu zajedno sa drugim delima insprisanim serijalom Gluhovskog.

Anja Marković je iskoristila priliku da prvo objasni zašto se toliko čekali na “Metro 2035”, što je čak izazvalo i lavinu “hejt-mejlova”, a ukratko rečeno – u Dereti se promenula kompletna urednička, lektorska i prevodilačka ekipa koja je uradila prva dva dela “Metro” serijala, tako da je nova ekipa morala da krene sve ispočetka. I za nju je izuzetan interesantan odnos koji Gluhovski ima prema fanovima, sa kojima je u velikoj interakciji – upravo su čitaoci njegovih priča o metrou na blogu, imali i uticaj na to što je pisao, jer im je i povlađivao. No, iako ima veoma verne fanove, na forumu su oni izuzetno postavili visoke standarde očekivanja, a u Dereti razmišljaju da objave još neku knjigu iz njegovog univerzuma – što će više biti poznato do kraja godine. Ako se odluče na taj potez, svakako da će kontaktirati i Gluhovskog da sam predloži šta bi to moglo da bude predstavljeno srpskoj publici.

U daljem toku tribine apostrofirana je veza Gluhovskog sa gejmerskom kulturom, koja mu nikako nije strana, pa se i same igre koriste da bi predstavile “Metro” romane, a jedan od interesantnosti je svakako činjenica da njegovi zapadni čitaoci ipak ne shvataju “rusko viđenje stvari”, uz naglašavanje da njegova apokalipsa itekako izgleda stvarna za razliku od “prepeglanih i čistih” priča koje na stižu sa zapada. Stoga pomalo i čudi njegova izjava da on očekuje da film po “Metro” knjigama bude rađen u Holivudu – veliko je pitanje šta bi sve američki producenti izbacili da bi napravili proizvod koji će se prodati njihovoj publici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s