Murakami u svetlu detektivike

Danas, od 19 časova, u klubu-knjižari Magistrala u okviru Doma kulture Studentski grad, održaće se tribina koja može biti interesantna ljubiteljia fantastike i dela Harukija Murakamija.

Seminar o fantastičnoj književnosti “Fantastika u fokusu” ima za cilj da problemima žanrovske književnosti pristupi na stručan način, kritičkim aparatom kojim se proučavaoci služe pri analizi kanonskih dela, u želji da se ukaže na umetničke vrednosti marginalizovane i mejnstrim žanrovske književnosti, ali i pokrene na interaktivnu debatu.

Učesnici druge tribine “Elementi detektivike u delima Harukija Murakamija” pristupiće opusu ovog pisca sa stanovišta teorije detektivike, nastojeći da na žanrovsko-teorijskom planu utemelje veze pisca sa matricama pop-kulture, nesumnjivo prisutnim u njegovim romanima. Usredsređujući se na Sputnika ljubav i trilogiju 1Q84, pokušaće da dovedu u vezu fantastične elemente u navedenim romanima sa Todorovljevim konceptom detektivike kao „realističke fantastike“, te da na taj način ukažu na žanrovsku višeslojnost Murakamijevog stvaralaštva.

Učesnici: dr Dejan D. Milutinović, dr Vladislava Gordić-Petković
Moderator: Ivan Damnjanović

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s