“Mefisto i Zlatokosa” po deseti put

Delfi kafe je ugostio “Mefista i Zlatokosu”, dobro poznatu knjigu Srđana Krstića koja je doživela svoje finalno izdanje. O knjizi, koja se prvi put pojavila pre 25 godina, govorili su: Aleksandar Jerkov (književni kritičar), Srđan Krstić (autor), Mihajlo Pantić (književnik i kritičar) i Zoran Penevski (urednik u Laguni).

Promocija Mefista i Zlatkose

Autor “Mefista i Zlatokose” je na početku istakao da je ovo zapravo deseto izdanje njegove knjige – ako se tu računaju i elektronska i izdanja na engleskom jeziku. “Publika me je naterala da ovu knjigu stalno iznova objavljujemo”, ispričao je Krstić, ilustrujući to primerima da se njegova knjiga izuzetno mnogo poklanja, a da je on često u prilici i da potpisuje neka stara izdanja. “Mogu reći i da je to knjiga za muvanje. Znam lično tri bračna para koji su to postali zahvaljujući njoj – u dva slučaja je momak poklonio knjigu devojci, a u jednoj devojka svom budućem suprugu”, dodao je Krstić.

Mihajlo Pantić je čovek koji je govorio na prvoj promociji “Mefista i Zlatokose”, ali pošto je skicu za razgovor o knjizi pre četvrt veka pisao u Word Perfect-u, do tog teksta sada ne može da dođe. Ipak, primetio je kako u najnovijoj verziji knjige đavoli plaćaju kreditnom karticom, što sigurno nije bilo u originalu, kao i neke druge stvari koje su “modernizovane” za današnjeg čitaoca, uz napomenu kako je samo delo ostalo jezički izbalansirano.

Aleksandar Jerkov je bio urednik prethodnog izdanja, a on je okupljene upitao dve stvari – Kako uspostaviti vezu između pakla i ljubavi? I – da li ima ljubavi u raju? “Ako se zamislite nad ova dva pitanja, zapravo ćete videti osnovni siže romana ‘Mefisto i Zlatokosa'”, rekao je Jerkov.

Konačno, Zoran Penevski, urednik u Laguni koja je novi izdava ovog naslova, kaže da se ona može čitati kao fantazmagorijska saga, alegorija… ali da bi se ona mogla i nazvati “knjigom za žene koje čitaju i muškarce koji vole”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s