Nagrada “Plavi čuperak” Urošu Petroviću za “Karavan čudesa”

Uroš Petrović dobitnik je nagrade “Plavi čuperak”, a pisac je poneo priznanje za knjigu “Karavan čudesa“.

Međunarodni centar književnosti za decu – Zmajeve dečje igre ustanovio je pre četiri godine priznanje za literaturu namenjenu deci i mladima, koje nosi ime po istoimenoj zbirci “večitog dečaka“ savremene srpske poezije – Miroslava Antića.

Polovinom januara upućeni su pozivi na adrese 60 pisaca, kritičara i izučavalaca književnosti za decu sa molbom da svako sačini top listu pet najboljih naslova domaćih autora objavljenih tokom minule godine.

Pozivu se odazvalo njih 38 nominujući ukupno 37 naslova za nagradu – “Plavi čuperak“. Najveći broj glasova, ukupno 17, članovi velikog žirija dali su romanu Uroša Petrovića “Karavan čudesa“, koji je objavila beogradska “Laguna“.

Nagrada će biti dodeljena na dan Antićevog rođenja 14. marta 2017. godine u prostorijama Zmajevih dečjih igara u Novom Sadu.

“Karavan čudesa“ je priča o dečaku Adamu koji naglo i neočekivano biva istragnut iz roditeljskog doma i ograđenog dvorišta i bačen u prostor divlje prirode, prepušten sam sebi i vlastitoj snalažljivosti. Uzbudljiva avanturistička priča o borbi troje dece za opstanak, ali i simbolična parabola o odrastanju i sazrevanju sagledana kao prevazilaženje tegoba i prepreka, bilo spoljašnjih, bilo onih koje proističu iz prirode jedinke.

– Roman “Karavan čudesa“ potaknut je mojim davnašnjim, dečačkim strahovima i poimanjima sveta u kom sam nepitan, zatečen. Opisao sam pustolovinu smeštenu u svet koji nam je svima i dalek i blizak istovremeno, i mislim da je baš zbog te bliskosti sa stvarnim njegova začudnost strahotnija i upečatljivija. Počinje tako što Crna baba hvata dečaka, trpa ga u vreću i odnosi u nepoznato – nekada su me plašili da bi mi se, u slučaju da ne budem poslušan dečak, to sasvim izvesno moglo i dogoditi. Eto, dogodilo se. Ne baš tada, ali jeste sada, u ovoj knjizi. Priča je o tome – kaže Uroš Petrović, prenosi Blic.

Pored književnosti, Petrović se bavi i ilustracijom, fotografijom i dizajnom, predsednik jeMense Srbije, jedan od najuspešnijih rešavača IQ-X testa na svetu i koautor NTC sistema učenja za unapređivanje intelektualnih sposobnosti dece i stimulaciju darovitih, koji se predaje i primenjuje u nekoliko zemalja Evrope.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s