Luk Skajvoker nam je možda mnogo bliže: Pronađena planeta Tatuin?

U sistemu SDSS 1557, udaljenom oko hiljadu svetlosnih godina od Zemlje, otkrivene su stenovite krhotine oko dve zvezde, koje ukazuju da bi planeta Tatuin iz serijala “Ratovi zvezda” mogla da postoji i u stvarnosti.

Foto: Gettyimages

Rodna planeta Luka Skajvokera – Tatuin, sa svoja dva sunca, dve zore i dva sumraka, mogla bi zaista da postoji, sugerišu astronomi.

Oni su pronašli prve dokaze kruženja planetarnih stenovitih krhotina oko dve zvezde, što ukazuje na mogućnost stvarnog postojanja planete nalik onoj u “Ratovima zvezda”.

Otkriće je vrlo važno, jer su do sada sve egzoplanete, otkrivene u binarnim zvezdanim sistemima, bile gasoviti džinovi nalik Jupiteru, kažu naučnici sa Univerziteta u Londonu.

“Nastanak stenovite planete oko dve zvezde smatrao se gotovo nemogućom misijom jer postojanje dveju gravitacija izuzetno otežava čvrsto spajanje stena i prašine i njihovo razvijanje u pravu planetu”, rekao je naučnik Džej Farihi. “Ali mi sada vidimo jasan znak formiranja stenovite planete”, naglasio je.
Pokazalo se da planetarni materijal, identifikovan u sistemu SDSS 1557, sadrži velike količine metala, uključujući silikon i magnezijum.

Astronomi su do otkrića došli pomoću dva velika teleskopa u Čileu.

U serijalu “Ratova zvezda”, Tatuin je pustinjska planeta koja kruži oko dva sunca, a scena kako ih Luk Skajvoker posmatra na horizontu jedna je od najpoznatijih u istoriji SF filmova.

Rad je objavljen u časopisu “Nature Astronomy”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s