Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Srpska naučna fantastika

Knjiga “Sprska naučna fantastika” Miodraga Milovanović, u izdanju Everest Media, je pobudila veliko interesovanje pa je tribinska sala Doma omladine bila ispunjena do poslednjeg mesta na najnovijoj tribini Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”. Pored autora, i moderatora Žarka Milićevića, o knjizi je govorio i Boban Knežević, izdavač, ali takođe i autor knjige.

Mica Zak i Boban SNF

Naime, na samom početku večeri Miodrag Milovanović je istakao da on i Boban zajednički rade na prikupljanju građe o srpskoj naučnoj fantastici decenijama, takoda je zapravo ova knjiga i njegova, samo što on “nije želeo da se potpiše”. Boban je kasnije objasnio da je to ipak “napisao Mića”, a da se on ne bi baš složio sa svime jer bi u svojim ocenama bio daleko oštriji. No, pošto je ova knjiga samo uvod u znatno veće delo – Antologiju sprskog SF-a, Boban je “pripretio” da će tamo da napiše predgovor kojim će da pojasni njegove stavove vezano za neka dešavanja na srpskom žanrovskom nebu.

Možda je najbolja ilustracija toga bio deo razgovora o SF-u u Srbiji tokom 1970-tih, kada je Boban insitirao da je moglo mnogo više da se uradi – pare su bile davane za razvoj domaćeg stvaralaštva, ali u medijima su se te pare delile između određenog kruga ljudi i ono što je tada stvoreno nije bilo dovoljnog kvaliteta, a izgubljen je dragoceni zamajac. Čuli su se i neki drugačiji tonovi – pre svega vezani za čuveni “zakon o šundu” koji se tu video kao razlog zašto srpska žanrovska scena nije tada više napredovala.

No, šta god da će se desiti dalje u budućnosti sa ovim projektom, činjenica je da sada imamo 140 stranica teksta o razvoju žarnovske scene kod nas. Ona je zasnovana na bibliografskom naporu, i obimnom istraživačkom radu Milovanovića i Kneževića, ali ovo nije “pionirski rad” – kako je Mića istakao, oni zapravo nastavljaju rad drugih – još su Hrvati 1970-tih imali prvi bibliografski rad, zatim je tu bio doprinos u Andromedi, a čuvene brošure Aleksandra B. Nedeljkovića.

“Mi smo beležili sve ono što je imalo veze sa SF-om iz cele ex-YU i to smo 2010. godine objavili na sajtu Znak sagite, u vidu pretražive bibliografije”, naglasio je Milovanović.

On je, inače, za potrebe hrvatskog časopisa “Ubik”, napisao jedan tekst o srpskom SF-u, koji je potom često objavljivan na raznim portalima, ali je to daleko prošireno i nadopunjeno kako bi se pojavilo u formi ove knjige. “Boban i ja želimo da napravimo antologiju srpskog SF-a gde bi sve to bilo ilustrovano sa brojnim fotografijama, i prošireno većom pričom o stripu, a ne samo o književnosti”, naglasio je Milovanović. No kako je to obiman rad koji još nije priveden kraju, po njegovom mišljenju je postojala opasnost da uvodni tekst antologije zastari – stoga je on objavljen kao “Srpska naučna fantastika”.

U samoj knjizi imamo četiri dela – prvi, koji se bavi pitanje šta je SF, drugi, gde se SF postavlja u korpus literature i gleda da li je fantastika ili realistička književnost, treći deo o istorijatu svetskog SF-a, i u četvrtom pokušaj pobrojavanja onoga što je značajno za domaći SF.

Pomenuti su i drugi izučavaoci kao Sava Damjanov, A.B. Nedeljković, Zoran Živković, Bojan Jović, čija su razmatranja pomogla u uobličavanju “Srpske naučna fantastike”.

U njoj ćete, tako, pronaći da je prvo prevedeno SF delo u Srbiji bio “Put na zvezdu Danicu” 1872. godine, da je Žil Vern bio izuzetno prisutan, te da je već 1875. godine objavljena analiza njegovog dela na 20 strana – od kojih pet otpada na kuknjavu zbog loših prevoda (neke stvari se nikada ne menjaju).

Za prvo domaće SF delo istaknuta je drama “Posle milijun godina” Dragutina J. Ilića, iz 1889. godine, uz ocenu da je reč o kapitalnom delu (prvoj svetskoj SF drami) i da je šteta što naša kultura to nije uspela da plasira u svetu. Takođe je istaknuta, vezano za period između dva svetska rada odlična drama “Sreća AD” Vladimira Velmar Jankovića iz 1934. godine – delo koje je blisko Čapekovim delima, a koje je malo poznato domaćoj publici pošto je Janković bio član Nedićeve vlada, te posle Drugog svetskog rata nije bilo uputno pominjati ga.

Deo “Srpske naučne fantastike” do Drugog svetskog rata je dat hronološki, dok se posle prelazi na pokušaj grupisanja pisaca i njihovih dela. Tu je Boban Knežević nešto više ispričao o tome da je sam pojam “SF” počeo da se menja, i da od relativno jednostavne situacije kada se znalo “šta je šta”, polako se sve više žanrova preplitalo i komplikovalo dalju priču. Interesnantno je, vezano sa samu definiciju naučne fantastike, da je Boban Knežević “na osećaj” još u predgovorima časopisa Alef objašnjavao da je taj izraz stigao iz ruske književnosti, što se na kraju ispostavilo i kao tačno. Iako je termin “science fiction” skovao Hjugo Gernsbek 1926. godine, pojam naučna fantastika je postojao u Rusiji još na kraju XIX veka i koristio se.

Jedna od interesantnosti u prikupljanju materijala je bila i “pomoć” jednog slovenačkog crkvenog časopia – gde je 1937. godine objavljen tekst o šundu u literaturi i dat spisak knjiga koje su izlazile u nastavcima i praktično su izgubljene, no ovako se otkrilo da je i tu bilo SF dela. Jedno od njih “Gospodar bez gospodara”, koje je 1928. godine u nastavcima objavljivao Ilustrovani list, je izazvalo upad policije u redakciju posle dojave da je tu “nešto konspirativno objavljeno”. Moguće da je nekome bio sumnjiv sam naslov.

Među značajne ex-YU časopise treba spomenuti Kosmoplov koji je bio prvi časopis koji je u podnaslovu imao navedeno “naučna fantastika” – izlazio je 1969. i 1970. i većina je bila posvećena letovima u svemir, a ostatak je donosio priče. No, tu su po prvi put objavljeni i saveti domaćim piscima kako pisati SF. Naravno, od 1976. godine primat je preuzeo zagrebački Sirius, a sa pojavom kluba “Lazar Komarčić” 1981. godine internim konkursima su srpski pisci počeli da razvijaju svoj novi samostalni izraz.

Ozvuceni Mica

Pošto je celo veče zabeleženo i na kamerama, očekujte u nekom trenutku i snimak na YouTube-u.

Inače, sav donet kontigent knjiga je rasprodat (cena je bila 300 dinara), ali će je sigurno biti i dalje kod izdavača (Everest Media).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s