“Dvadesetogodišnjaci” – filmovi koji ove godine slave rođendan

Nostalgija je u modi u mnogim granama zabavne industrije, holivudski producenti prerađuju sve i svašta, a nakon eksploatacije atmosfere osamdesetih, vrlo je verovatno da će i devedesete uskoro doći na red. Argument za to je i lista filmova koji ove godine slave dvadeseti rođendan.

Foto: Thinkstock

Portal Movieweb ističe da je, kada se pročitaju naslovi filmova, teško poverovati da je toliko prošlo, ali i da je teško poverovati i u to kako se filmska industrija promenila za dve decenije:

Ljudi u crnom
Jedna od franšiza koja je, uprkos na trenutke sumnjivom kvalitetu, postala deo pop kulture. Prvi deo pogotovo.

Ostin Pauers
Parodija Majka Majersa na Džejmsa Bonda i šezdesete je nekako pronašla svoj život krajem devedesetih i zaradila 700 miliona dolara. Deluje neverovatno.

Star Wars – specijalna edicija
Dvadeset godina je prošlo od dvadesete godišnjice premijere “Nove nade”. Fanovi širom sveta su tada preplavili bioskope, ljutili se zbog sitnih izmena Džordža Lukasa, ali su zatim ponovo kupovali figurice, šolje i majice, a franšiza je tada, baš kao i ovih dana pod palicom Diznija, pokazala da je jedna od najvećih u istoriji Holivuda.

Peti element
Evropski šmek i raskošna vizija Lika Besona i nezaboravni Brus Vilis su uz podršku ludog Krisa Takera, Gerija Oldmana (nije potreban pridev) i Mile Jovović doneli svetu novu “svemirsku sapunicu”. Film koji je mnogo inspiracije crpeo iz stripova, petparačke literature i svojih duhovnih prethodnika brzo je prevazišao kultni status i postao jedno od najvažnijih naučnofantastičnih ostvarenja devedesetih godina.

Starship Troopers
Na prvi pogled “glupa” SF akcija ispod površine krije mnogo više – lekciju o fašizmu i autoritarnim režimima, klasičan “vojnički film”, sjajnu akciju i majstorsku režiju. Sam Pol Verhoven je priznao da je delom bio inspirisan nacističkom propagandom, a i knjiga po kojoj je nastao film vuče mnoge kontroverze. Pitanje je kako bi film koji na taj način koketira sa istorijom planete Zemlje i periodom kada su se ubijali ljudi, a ne bube, prošao dvadeset godina kasnije.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s