Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Razgovor o tv seriji “Bafi, ubica vampira”

Pre dvadeset godina i deset dana počela je da se prikazuje tv-serija “Bafi, ubica vampira”. Juče je, povodom ove serije – prema nekim izborima najbolje tv-serije u poslednjih 25 godina, održana tribina u Društvu ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”, na kojoj su govorili Pavle Knežević, Jelena Katić Živanović i Dušan Mladenović.

Bafolozi

U samom uvodu istaknuto je da je seriju osmislio Džos Vidon, i da je prvi scenario razrađen kroz film iz 1992. godine, da bi pet godina kasnije startovala serija koja je doživela kultni status. Sam Vidon je hteo da napravi seriju gde će svi uživati u “ženskoj moći” i to mu je definitivno uspelo – Bafi je trajala sedam sezona na “malin ekranima”, da bi se kasnije nastavila u stripu.

“Ja sam tada imala isto godina koliko i Bafi i htela sam da zapalim fiskulturnu salu”, kaže Jelena Katić Živanović na temu povezivanja sa junakinjom, ali i onim što se zapravo videlo u seriji – problemima koji su se ticali svih tinejdžera predstavljani bila na otvoren način, bilo kroz metafore.

Sam Vidon je, kako kaže Pavle Knežević, hteo da pokaže kako srednja škola bukvalno za neke mlade ljude postaje pakao, a da se u celoj toj priči ne podsmeva tinejdžerima i njihovim problemima.

Dušan Mladenović se podsetio jednog interesantnog momenta vezanog za prikazivanje Bafi na domaćoj televiziji B92 (pod nazivom “Bafi istrebljivačica vampira”). Naime, epizode su išle iz dva dela što je njega nerviralo pa je pisao “hejt” mejl uredništvu – ironijom sudbine sada na poslu čita iste takve mejlove koji njemu stižu, želeći da odjednom gleda svih 40 minuta. Nije postigao željeni rezultat, ali je definitivno zaključeno da je Bafi jedna od onih serija “idealnih za bindžovanje”!

Tokom razgovora istaknuto je dosta momenata zašto je sama serija ostavila tako dubok utisak – jedan od njih je definitivno to što nije bila o “bespomoćnim tinejdžerima”, uz konačno jednu pravu jaku heroinu koja spasava svet. Takođe, nije podcenjen bio niti jedan aspekt njenog života, a sama serija ima epitet prve tv-serije sa lezbijskom vezom (od 4. sezone između Vilou i Tare), uz jedan pravi ženski poljubac koji je bio revolucija na tv-u. “Bafi, ubica vampira” je bila fantastična mešavina raznih žanrova, ali je ujedno bila i duhovita, a ako je sada gledate videćet da nije “ostarila”.

Konačno, treba reći da je Bafi uticala i na visokoškolsko obrazovanje – napisano je preko 250 radova na najrazličitije teme o ovoj seriji. Ona je, potom, izrodila svoj spin-of “Angel”, a sama je nastavljena u stripovima, koji su postali zvanični kanon. Od te dodatne četiri “serije”, osmu i devetu je takođe radio Vidon.

Publika na Bafi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s