Ursula K. Legvin postala član Američke akademije umetnosti

Nakon što je dobila Američku nacionalnu nagradu za književnost2014. godine, slavna književnica Ursula K. Legvin nedavno je dobila još jedno izuzetno važno priznanje za životno delo, javlja Art-Anima.

Njeno ime se našlo među četrnaestoro istaknutih umetnika, muzičara i književnika koji će sredinom maja biti primljeni u članstvo Američke akademije umetnosti i književnosti.

Akademija je osnovana 1898. godine i ima 250 članova. Novi se primaju na mesta upražnjena smrću ranijih članova, uz glasanje.

Ursula K. Legvin najpoznatija je po klasicima „Leva ruka tame“ i„Čovek praznih šaka“. Pored proze, piše i poeziju. Njen književni opus obuhvata: naučnu fantastiku, epsku fantastiku, realističnu prozu, dečije knjige i knjige za mlade. Objavila je sedam knjiga poezije, dvadeset dva romana, preko stotinu kratkih priča (objedinjenih u jedanaest zbirki), četiri zbirke eseja i dvanaest knjiga za decu.

Osvojila je sve najznačajnije žanrovske nagrade, a poslednjih godina počinju da pristižu i priznanja iz najviših književnih krugova, što je ne ostavlja ravnodušnom.

„Reputaciju sam stekla kao pisac epske i naučne fantastike, vrste književnosti koja je uglavnom ostajala bez ovakvih počasti“, izjavila je Legvinova nakon što je saznala da je izabrana za člana Akademije.

Ipak, osamdesetosomogodišnja književnica, koja živi u Portlandu (Oregon), neće biti u mogućnosti da prisustvuje svečanom prijemu, koji će biti priređen na Akademiji za umetnost i književnost u Njujorku tokom maja ove godine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s