Predstavljao dva dela “Sedam mačeva” ali i najavio “Vešticu iz Strašilova”

Klub “Popara” i dalje služio kao mesto promocija pisaca fantastike iz Portalibrisa, a najnovije druženje je bilo sa Milošem Petkovićem koji je, u razgovoru sa glavnom urednicom ove izdavačke kuće Dubravkom Dragović Šehović, predstavio drugi i treći deo svoje trilogije “Sedam mačeva” – knjigama “Poljubac princeze Ildiko” i “Teslin vremeplov”.

Dubravka i Milos

Doduše, sam početak večeri pripao je vlaniku prvog srpskog SF romana Lazaru Komarčiću, s obzirom da je Portalibris objavio tri njegove knjige među kojima je i “Jedna ugašena zvezda” iz 1902. godine. “Tužno je što je Komarčić toliko dugo bio zapostavljen. Bilo je nekih fototipskih izdanja njegovih dela ali oni se nisu mogli lako naći. On je začetnik i krimi romana i SF-a, tako da je interesantno videti kakvi su počeci, a gde smo sada kada je reč o fantastici”, rekla je Dubravka Dragović Šehović.

To je bila ujedno i najava za razgovor sa Milošem Petkovićem, piscem iz Niša, koji ima već objavljene tri trilogije (“Sedam mačeva” je najnovija) a za kojeg urednica Portalibrisa kaže da ima “jednostavan i pitak stil, ali i veliku maštu”.

Miloš je prvo naglasio da ga raduje sam žanr fantastike i da mu je zahvalan iz dva razloga. “Prvi, zbog knjiga na kojima sam odrastao, a drugi – dok sam pisao fantastiku upoznao sam mnogo divnih ljudi”, kaže Miloš koji smatra da ako se autor zabavlja dok piše, onda će svakako i čitaoci biti zabavljeni. On, kaže, nema problem da radi i na više priča i da se bavi različitim žanrovima jer sebe više vidi kao pripovedača nego kao pisca.

Da u tome ima uspeha možda govori i priča o jednom njegovom “fanu” – čuvenom pevaču Galetu iz Kerbera koji ga “reklamira” širom Niša, ali je tu zapravo interesantna priča o devojci iz Subotice koja je videla sliku na kojoj Gale drži jedno Petkovićevo delo, što ju je zbunilo jer je reč o fantastici, a poznato je da je taj muzičar izuzetno “realan”, pa se tako i ona zainteresovala da sebi da šansu da se upozna sa domaćom fantastičnom prozom. “To je prava nagrada za pisca, to nema cenu”, kaže Petković i dodaje: “Mislim da knjige treba da budu poznatije od pisaca”.

Iako je bilo priče o dva dela trilogije “Sedam mačeva”, ovo je bila prilika i da se najave neki novi projekti Petkovića, kao što je “Veštica iz Strašilova” koja će imati više delova, ali će moći zasebno da se čitaju. Kao i druga njegova dela glavni oslonac su – likovi, i ako Petkovića pitate ako bi pisac hteo da promoviše ideju – to ode u propagandu, ako hoće priču, onda će u nju sve da uklapa, a ako se fokusirate na likove, oni će da vam podare sve što treba da ljudi zadovoljno čitaju ono što ste napisali.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s