“Savamalska bića” se predstavila u biblioteci Sava centra

Mešavina istorijskih činjenica i fikcije, tako se najkraće moguće može objasniti knjiga Simona Marića “Enciklopedija savamalskih bića”, koja je sinoć predstavljena u biblioteci Sava centra. Pored autora, o knjizi su govorili i ilustratorka dela Olga Jorgačević i izdavač Boban Knežević.

Savamalska bica u SCu

“Olga i ja smo članovi Gradske gerile, a Savamala nam je bilo glavno polje rada. Knjiga je idejno nastala od razglednica iz Savamale – Olga je došla na ideju da predstavi razna bića koja žive u tom delu Beograda. Naravno, sve su to izmišljena bića, ali cela priča se na kraju razvila u knjigu sa 43 bića koja su sva zasnovana na nečemu što ima veze istorijski, arhitektonski ili na neki drugi način sa Savamalom”, kaže Marić.

“Napravili smo i mapu gde svako to biće može da se nađe. Inače, Simonov tekst je tu uticao na ilustraciju, njegovi opisi su pomogli da lakše osmislim izglede tih bića. Prvo sam ih radila iz svoje glave, ali su im Simonove priče dale smisao”, kaže Jorgačevićeva, koju su ljudi koji prate domaću fantastiku imali prilike da upoznaju kroz ilustracije prethodnog izdanja “Gamiža” Mine D. Todorović, koju je objavio Boban Knežević, angažovan i na ovom projektu.

“Ovo je baš eksperimentalna knjiga – ima tu i tekstualnih začkoljica, a imamo i latinske nazive za svako od bića. Naravno, ima tu i puno istorijskih činjenica, tako da je ovo najverovatnije prva knjiga takvog tipa kod nas. Borhes je radio nešto slično u svojoj ‘Knjizi izmišljenih stvorenja’. Imao sam ideju da na kraju imam stotinu bića, ali je to ipak mnogo. Ostalo je desetak u rezervi. Ne verujem da će biti nastavka, ali možda napravimo Bića Zemuna, to bi bilo interesantno, ili neka druga”, zaključio je Simon Marić.

Publika je, potom, imala prilike da čuje priču o dva bića – “Vešoleonu” i “Nušićevoj sovomali”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s