Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Stari žderavac, Logan

Početkom marta u srpske bioskope stigao je “Logan”, treći i poslednji film o Vulverinu sa Hjuom Džekmenon u glavnoj ulozi. Upravo je taj film bio tema najnovije tribine u Društvu ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”. O filmu su govorili Miljan Tanić i Pavle Knežević, pred publikom koja se konstantno povećavala tokom predavanja.

Miljan i Pavle

Sam početak je, interesantno, obeležila priča o “starom žderavcu” – samom terminu koji se zapravo odnosi na jednu više nego interesantnu životinjicu (wolverine) koja ne preze od toga da napadne i daleko veće stvorove, pa je tako pojašnjen i sam naziv sinoćne tribine.

Za one koji nisu gledali film Miljan Tanić je dao kratko pojašnjenje – godina je 2029-ta, mutanti se više ne rađaju, tu su Profesor X i Vulverin i jedna misterija…

Pavle Knežević je rekao da mu se baš sviđa što se sve ne objašnjava, a kao plus je, takođe, istaknuto to što ne mora da se gledaju raniji filmovi serijala kako bi se shvatio “Logan”.

Tu se postavilo i pitanje da li je ovo “superherojski” film, pored toga što nije “apokaliptičan” (sem za mutante koji izumiru), a ono što bi se definitivno moglo zaključiti je to da nije reč o superherojskom filmu u klasičnom smislu.

Reči hvale su pobrali i glumic — Hju Džekmen (“da postoji pravda dobio bi Oskara za Vulverina”), Patrik Stjuart (“dao je sve od sebe i stvorio najljudskiju verziju Profesora X”), ali i mlada Dafni Kin, u ulozi Laure, za koju je rečeno da je pokazala da i dalje mogu da se pronađu deca koja izvrsno glume.

Uz dalje pohvale na prikaz budućnosti, gde nema letećih automobila, i izuzetno emotivan kraj (mada originalni strip nema toliku “konačnost”) bilo je svima očigledno da je film dobio izuzetnu preporuku za gledanje.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s