"Alisa u zemlji čuda" u koreografiji Aleksandra Ilića

Prvi solista baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, koreograf i profesor Instituta za savremenu igru Aleksandar Ilić počeo je rad na savremenoj plesnoj predstavi “Alisa u zemlji čuda” u Baletu Narodnog pozorišta Sarajevo na poziv uprave te kuće.

“Odlučujući se da u govor tela pretočim začudnu avanturu sna u koju je Luis Kerol svojom romantičnom maštom poveo Alisu, intuitivno sam naslutio riznicu mudrosti iskazanu zagonetkama – zagonetkama koje gospodare svekolikim bivstvovanjem svega živog na plavom šaru naše planete”, kaže Ilić o predstavi koju priprema.

On ističe da se upustio u rizičan poduhvat prevodjenja, koreografskim jezikom i igrom tela, tog “najmoćnijeg instrumenta simfonije života” – bajku za decu i odrasle koji su u sebi sačuvali dečiju radoznalost i verovanje da je sve moguće ako je želja jaka.

“Vešti manipulant koji iza zastora skriven povlači konce i vešto ih mrsi u vodjenju i zavođenju igre sna u kojoj Zec, Vojvotkinja, Kuvarica, Kraljica, Lažna kornjača, a pre svega mudra Alisa, uz pomoć zlatnog ključa koji je čas prevelik, čas premaleni, a neprestano nedohvatljiv, čeznu da otvore vratnice čarobnog vrta”, navodi Ilić.

On primećuje da “kada veliki majstor manipulacije razmrsi konce postaje jasno da ništa nije slučajno i izmišljeno već je odenuto u drugo životno ruho s namerom ne samo da zabavi nego i poruči: Tražite hrabro, uporno i neprestano zapitano i naći ćete svoj zlatni ključ za čudesni vrt života i maštajte, to je snaga večne mladosti”, naglasio je koreograf.

Ilić poručuje “verujte u snove, maštajte, a pre svega živite, to je skrivena ideja ove igrarije za decu i odrasle”.
Asistent koreografa je Katarina Stojković, muziku potpisuje Darija Janošević, kostime Melisa Musić i Neira Sinanbašić, a scenografiju Vedran Hrustanović.

Premijera baleta je planirana za 30. maj.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s