3. Potter Manija održana u Domu omladine

Treća Potermanija, održana u Domu omladine u organizaciji Sakurabane, protekla je u dobroj zabavi i druženju mladi, ali i nešto manjoj poseti – protest, kiša, Vrbica, test prijemni… I dok su jedni igrali raznorazne igre po holovima Doma omladine, pokušavajući tako da obezbede pobedu svojoj kući, odvijao se paralelni program u Amerikani (gde su bile radionice i jedan kviz) i Velikoj sali (tribinski program).

Prva tribina je bila posvećena filmu “Fantastične zveri i gde ih naći” na kojoj su Isidora Vlasak i Đorđe Bajić, u razgovoru sa publikom, pokušali da rasvetle što više detalja vezanih za početak jednog novog serijala koji za osnovu (ili uglavno za ime) koristi istoimenu knjižicu koja je objavljena u dobrotvorne svrhe, a koja zapravo predstavlja popularnu knjižicu u čarobnjačkom svetu koja je i obavezna na Hogvortsu. Na žalost najavljeni Miljan Tanić nije prisustvovao ovoj tribini jer je zbog bolesti odlučio da samo bude gost na priči o predstavi i knjizi “Hari Poter i ukleto dete”.

3. Potermanija Isidora i Djordje

Na samom početku priče o “Fantastičnim zverima” istaknuto je da se fandom “uhvatio za glavu” kada je objavljen sam projekat jer ideja pravljenja tri filma (vrlo brzo je prošireno na ukupno pet delova) na osnovu tanke knjižice nije delovalo kao dobra ideja, imajući u vidu šta se desilo sa “Hobitom”. Međutim, ispostavilo se da je ovo revolucionarni film za HP franšizu i nešto zbog čega se sada sve što Roulingova stvara sve više zove JK Rowling Wizarding World. U svom scenarističkom debiju Roulingova je, zapravo, produbila svoj već postojeći čarobnjački svet, a Isidora Vlasak je, recimo, imala utisak da gleda dva filma – jedan o fantastičnim životinjama i drugi o tome šta se dešava kada neko nešto potiskuje pa to “eksplodira”.

Đorđe Bajić je istakao da je bilo očekivano da producenti neće odustati od Harija Potera na bilo koji način, pa je zbog toga bio rezervisan ali se ispostavilo da su “Fantastične zveri” nešto što je bilo bolje od poslednjih nekoliko HP filmova u serijalu. Film je koštao 150 miliona dolara, toliko je dato i za marketing, a zaradio je preko 800 miliona dolara u svetu, tako da će mnogi s nestrpljenjem čekati oktobar 2018. (kako je za sada najavljeno) kada stiže drugi film. Doduše, snimanje još nije počelo, a taj film će takođe biti bitan kako zbog profita, tako i zbog priče jer ćemo sada dobiti malo više usmerenja u kom pravcu će se ona razvijati.

Istaknuto je i da američki fandom nije bio zadovoljan načinom kako je prikazana čarobnjačka zajednica u Americi, a kako se čulo u narednom filmu možemo očekivati da vidimo dešavanja u Londonu i Parizu, a u nekom trenutku se očekuje da se radnja prebaci i u Berlin. Doduše, tu postoje i kontradiktorne priče o tome da će glavni junak Njut Skamander biti malo skrajnut, mada je saa Roulingova rekla da on ostaje u žiži priče.

Između tribinskih dešavanja bilo je ostavljeno dosta vremena fanovima da se druže uz igre koje je predstavio Klub C22 – gde je bilo dosta noviteta koji, uglavnom, stižu iz Nemačke. S druge strane velika gužva je bila i u Taverni gde je hit bio suši u bojama hogvortskih kuća, ali i čokoladne žabice (koje su prve nestale s menija).

Druga tribina je bila posvećena “Ukletom detetu”, a posle nje na red je došao i čuveni “Moj film je bolji od tvog” – specijal gde su umesto poznatih ljudi iz sveta kulture, učestvovali mladi “poterovci”. Iako se  tada pronosio glas da su ovogodišnji pobednici “pametnice” iz Revenkloa, ipak je ta čast pripala Sliterincima.

3. Potermanija Moj selfi je bolji od tvog

Uobičajeno, dešavanje je završeno kosplejom, mada je, na zahtev mnogih, zapravo ovoga puta bila organizovana žurka koja je usledila posle kospleja i kojom je okončana treća Potermanija.

Sakurabana nije sebi ostavila prostor za puno odmora jer već za 4. maj, zajedno sa Društvom ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”, pripremaju dešavanje za fanove “Star Wars” serijala!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s