Filmskom gigantu preti kazna od skoro milijardu dolara, osim ako ne dokaže da duhovi postoje!

Nije retkost da se filmski studiji suočavaju s tužbama zbog kršenja autorskih prava, ali se retko događa da zbog toga moraju da dokazuju da postoje duhovi i veštice. Ukoliko u tome ne uspeju u aktuelnom sudskom sporu, kompaniji “Vorner bros” preti kazna od 900 miliona dolara.

Lorejn Voren

Tužitelj je američki pisac Džerald Britl, koji je 1980. napisao knjigu pod naslovom “The Demonologist”. Roman govori o životu bračnog para Eda i Lorejn Voren, koji se posvetio lovu na pomenute duhove i veštice. Oni su 1952. osnovali “Udruženje Nove Engleske za paranormalna istraživanja” i okultni muzej, proučavali kuće koje su navodno poseli duhovi i napisali nekoliko knjiga o paranormalnim fenomenima.

Vorenovi su postali poznati u SAD i zbog toga je Britl 1978. potpisao ugovor s njima, kojim je stekao ekskluzivna prava na njihovu životnu priču i njihove slučajeve. Svi drugi koji žele da obrađuju ovu temu u knjigama i filmovima zbog toga moraju da traže njegovu saglasnost.

Studio “Verner bros” je to zanemario kada je u bioskopima počelo prikazivanje horor filma “The Conjuring” (Prizivanje zla), kaže Britl. Pri tom autori filma ne kriju šta im je poslužilo kao inspiracija. Podnaslov, naime, glasi: “Prema istinitim pričama Eda i Lorejn Voren”.

Vorner Bros

Film je ostvario veliki uspeh i sa budžetom od 20 miliona dolara doneo je zaradu od 320 miliona dolara. Usledio je nastavak “The Conjuring 2” (takođe 320 miliona dolara), a prošle godine i “Anabel” (256 miliona dolara). Sveukupno je “Vorner bros” ostvario zaradu od 900 miliona dolara, uz skromne proizvodne troškove od oko 66,5 miliona dolara.

Britl je rešio da dođe do tog novca i velike su šanse da će dobiti barem deo.

Kada je poslao studiju opomenu neposredno pred premijeru nastavka 2016, “Vorner bros” se pravdao da film nije zasnovan na Britlovoj knjizi, već na “istorijskim činjenicama”. Autor sada traži da to dokažu na sudu. Dok je 1980. još verovao da su Vorenovi zaista doživeli priče iz “The Demonologist”, sada smatra da su one plod njihove mašte.

– Nema istorijskih činjenica koje dokazuju da je u kući na farmi “Peron” (poprište radnje filma) ikada živela ijedna veštica, da se obesila u bašti, niti da je bilo posednutih, satanističkih rituala i žrtvovanja dece – kaže Britlov advokat Patrik S. Hernri II.

"Prizivanje zla 2"

U tom slučaju, priče iz Britlove knjige spadale bi u domen autorskih prava i “Vorner bros” bio bi u obavezi da traži od autora dozvolu za snimanje filma. Filmski studio je, umesto toga, još 1997. potpisao novi ugovor s Vorenovima. Ed Voren je preminuo 2006, a njegova udovica Lorejn je nedavno proslavila 90. rođendan.

Da bi Britlova tužba bila uspešna, on mora da dokaže da je “Vorner bros” svesno prekršio njegova autorska prava, dakle, da je znao da knjiga postoji, što će verovatno biti najlakši deo pravnog spora.

Reditelj Džejms Van je, naime, još 2011, dakle, pre nego što je scenario napisan, tvitovao:

– U životu sam pročitao i gledao svakakve jezive priče, ali je “The Demonogist” najjezivija knjiga koju sam ikada pročitao.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s