Ubacio antisemitske i islamističke reference u strip "X-ljudi"

Kompanija „Marvel Comics” izjavila je da će preduzeti „disciplinske mere” protiv jednog od svojih crtača koji je u strip „X-ljudi” (X-Men) ubacio islamističke i antisemtiske reference.

"X-Men"

Indonežanski strip umetnik Ardijan Sijaf kaže da je u strip „X-Men Gold #1” ubacio skrivene detalje vezane za izbor guvernera Džakarte. Glasanje je bilo jedno od najnapetijih u Indoneziji i nije se radilo o pukom biranju toga ko će biti na čelu grada. Rvali su bili kineski hrišćanin, aktuelni guverner Basuki „Ahok” Purnama, i muslimani koji su imali podršku radikalnih islamista. Bio je to, zapravo, izbor između pluralizma i fundamentalizma koji je pustio duboke korene u najmnogoljudnijoj muslimanskoj naciji.

U jednoj sceni u stripu Ardijan je nacrtao lik Kolosa sa majicom na kojoj piše: „Qs 5:51” – referenca na stih iz Kurana koji, prema tumačenjima fundamentalista, zabranjuje muslimanima da biraju hrišćanskog ili jevrejskog lidera.

U drugoj sceni, jevrejski lik Kiti Prajd je takođe nacrtana tako da joj se glava oslanja na znak na kojem piše „Nakit” (eng. Jewlery; Jevrejin je na engleskom Jew). U istoj sceni pojavljuje se i broj 212, što se odnosi na masivne islamističke demonstracije protiv Ahoka koje su se dogodile 2. decembra u Džakarti.

Ardijan je priznao da je te poruke ubacio u strip nakon što je učestvovao u demonstracijama.
– Biranje nemuslimanskog lidra je zabranjeno – rekao je on za Jakarta Post. O tome je pisao i na svojoj Fejsbuk stranici. Crtač je naišao na oštre kritike na društvenim mrežama u Indoneziji. Mnogi su isticali da su njegovi stavovi protivrečni porukama o inkluziji i toleranciji serijala „X-ljudi”. Osim toga, Sten Li i Džek Kirbi, kreatori sripa, su Jevreji.

– Ono što je uradio u novom izdanju stripa je odraz nepoštovanja i neprofesionalizma – tvitovao je njegov kolega i sunarodnik Ario Anindito, koji takođe radi za „Marvel”.

U izjavi „Marvela”, koju je objavio sajt comicbook.com, piše:

„Pomenute scene u stripu ‘X-Men Gold #1’ ubačene su bez našeg poznavanja njihovog navodnog značenja. Te nagoveštene reference ne odražavaju gledišta pisca, urednika niti bilo koga drugog u ‘Marvelu’ i direktno su suprotne onome za šta se ‘X-ljudi’ zalažu od svog nastanka. Te scene će biti uklonjene iz budućih izdanja i digitalnih verzija”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s