Društvo ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”: Lazar Komarčić iz 19. u 21. vek

Društvo ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” održava svoj redovni program svakog ponedeljka u Domu omladine (Tribinska sala na prvom spratu, pored Američkog kutka), od 19.00.  Danas na programu:

LK

U ediciji „Otrgnuto od zaborava“ izdavačke kuće Portalibris nedavno su se pojavila čak tri romana Lazara Komarčića, poznatog kao autora prvog srpskog naučnofantastičnog romana i po kome i nosi ime najstarije srpsko udruženje ljubitelja fantastike.

U pitanju su „Jedna ugašena zvezda“ (1902), „Dva amaneta“ (1893) i „Jedan razoren um“ (1893), dela raznolika po sadržini i motivima, ali ipak prepoznatljiva po Komarčićevom jeziku i naraciji. Komarčić u svojoj prozi spaja tradicionalno srpsko nasleđe sa idejama novog veka i novog društva, oscilujući između romantizma i realizma. Nažalost, njegova velika popularnost i čitanost bila je kratkog veka, umnogome zahvaljujući kritičaru Jovanu Skerliću.

O recepciji dela Lazar Komačića govore: dr Milovan S. Milović, koji je doktorirao na temu “Književno delo Lazara Komarčića“; Dubravka Dragović Šehović, urednica Portalibrisa; Žarko Milićević, predsednik Društva „Lazar Komarčić“

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s