Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Lazar Komarčić iz 19. u 21. vek

Konačno je i Lazar Komarčić došao na red da bude tema tribine u Društvu ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”! I to zahvaljujući izdavačkoj kući Portalibris koja je objavila tri njegova romana, među kojima i je onaj ljubiteljima SF-a najpoznatiji “Jedna ugašena zvezda” (1902). O delu Lazara Komarčića su govorili dr Milovan S. Milović, koji je doktorirao na temi “Književno delo Lazara Komarčića”, Žarko Milićević, predsednik LK, i Jovana Ristić, portparol Portalibrisa.

Milovic Milicevic Ristic

Skoro puna Tribinska sala Doma omladine prisustvovala je skoro dvočasovnoj priči o autoru prvog srpskog SF romana, koji je, kako je istakao Žarko Milićević, u svoje vreme bio čitan i voljen ali se to još za njegovog života promenilo, da bi potom bio zaboravljan, više puta! Interesantno je to što on i dalje nije poznat široj publici iako je njegovo delo “Jedan razoren um” svrstan među 50 najboljih srpskih romana.

Jovana Ristić je ispričala kako je Portalibris, koji ima plejadu mladih pisaca fantastike, želeo da objavi “Jednu ugašenu zvezdu” kako bi pomogla da se istraži domaća fantastika i pokaže “da nije sve počelo od Tolkina i Harija Potera”. Doduše, u tim svojim nastojanjima otkrili su da postoje samo dva primerka originalnog dela “Jedna ugašena zvezda” koja je štampana pre 115 godina, pa su zahvaljujući saradnji Univerzitetske i Narodne biblioteke uspeli da pripreme novo izdanje ove knjige.

Dr Milovan S. Milović je iscrpno pričao o Komarčićevom životu i stvaralaštvu (očekuje se da se njegov doktorski rad pojavi i u štampanom obiliku), apostrofirajući da se u književnosti javio tek u poznijim godinama svog života, a da je čitaocima podario devet romana i dve zbirke pripovedaka – u to vreme je bio pisac sa najvećim brojem romana. Kako je bio na “obodima književnih pravaca” bilo ga je lako zaboravljati iako je on otvarao mnoge puteve – od prvog SF romana, preko psihološkog i krimi romana.

Njegova “Jedna ugašena zvezda” je zažeta priča o putovanju kroz svemir, u kojem narator, kroz san, vodi čitaoca. Interesantno je da na početku i kraju ima apostrofiranja o neveseloj sadašnjosti civilizacije, što je bila česta tema u ostalim Komarčićevim delima.

Žarko Milićević je detaljnije pričao o Komarčićevom SF romanu, ističući da je sam autor bio zainteresovan za kosmos ali i spiritualizam, pa je čak pisao i naučno-popularne članke o astronomiji. “Jedna ugašena zvezda” je arhaičnije pisan, po formi u putopisnom maniru, i dosta je svojevremeno kritikovan zbog “činjenica” koje je iznosio. Moguće da je sada najveća mana tog dela upravo nemogućnost da se čitalac veže sa nekim likom, jer tu likova i nema, ali su opisi, naročito vanzemaljskih civilizacija i gradova, itekako fascinantni.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s