“Osmi putnik” zaposeo Kinoteku

Muzej jugoslovenske kinoteke je mesto gde se ovog vikenda “obrađuje” serijal o “Osmom putniku”. Pored projekcije filmova predviđene su i dve tribine – jedna je održana u subotu sa temom “Od Osmog putnika do Prometeja i nazad”, a govorili su Mihajlo Vitezović, Jovan Ristić, uz moderatora Nenada Bekvalca.

Alien u Kinoteci

Upravo je Jovan Ristić poznat po svojoj detaljnoj obradi “pakla” vezanim za stvaranje film “Alien 3”, o čemu će više biti reči u zasebnom predavanju u nedelju. Ovde je priča krenula od “Prometeja” i vesti da će ga raditi Ridli Skot, što je bilo naročito interesantno u svetlu autorskog dela koji odavno u Holivudu nije baš uobičajen i gde je postalo nezaobilazno da “više babica pravi kilave filmove”.

No, moralo je da se naglasi da je jedna priča Ridli Skot + ekipa, kako je bilo prilikom nastanka “Osmog putnika”, ali i kada nema pomoć nekih bitnih ljudi, i sa zadatkom da vrati franšizu tamo gde je nekada bila, što je bila ideja studija Foks. Doduše, s obzirom na 404 miliona dolara zarade, film nije bio propast, mada je od strane kritike i fanova bio kuđen. Ipak, s obzirom da se o njemu i dalje raspravlja ipak je znak da tu postoji i nešto što je ipak pogođeno kako treba.

Tu je Mihajlo Vitezović vratio malo priču na “Dinu” Hodorovskog, koja nikada nije realizovana ali je u njenoj inicijalnoj realizaciji okupljena fantastična ekipa, gde su bili Den O’Benon i H.R. Giger, tako bitni delići kasnijeg “Alien” projekta.

Ristić nas je, onda, vratio u vreme studija i upoznavanja Benona i Džona Karpentera kao i njihovoj saradnji na “Tamnoj zvezdi”. Među dosta interesantnih podataka za priču o “Osmom putniku” je bitan i onaj smešni vanzemaljac iz filma (Beach Ball), koji je dobijao i horor akcente samim radom kamere. Kada je na premijeri filma bilo samo osmoro ljudi, koji i nisu baš reagovali, O’Benon je tada dobio želju da ih sledeći put dobrano isprepada svojim vanzemaljcem, što je i uradio sa “Osmim putnikom”.

Inače, nastanak “Osmog putnika” je izuzetno vezan za “Zvezdane ratove” koji su postali prvi mega uspeh “novog Holivuda” (pa još SF) što je učinilo da “Osmi putnik” dobije A-tretman i budžet. Nastavak “Aliens” je bio još veći fenomen, a pomalo neverovatno deluje podatak da je treći deo zaradio više nego prva dva, ali je tu već krenuo pad serijala, koji je nastavljen sa četvrtim filmom, dok “Aliens vs Predator” je bolje i ne komentarisati.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s