Ivan Nešić dobitnik nagrade časopisa Književna fantastika

Ivan Nešić, autor priče „Glasovi u plastici“, dobitnik je nagrade časopisa Književna fantastika na konkursu u organizaciji sajta Art-Anima.com i Kontrast izdavaštva.

Članovi žirija Irena Dajić, Mladen Jakovljević i Dragoljub Igrošanac, odluku su doneli nakon razmatranja pet priča iz užeg izbora. Uz nagrađenu priču, u najužem izboru bili su radovi: „Robija“ Aleksandra Novakovića, „Teta“ Milana Mitrovića, „Ko će znati?“ Relje Antonića i „Nosorog“ Nikole Petrovića.

Nagradu Književne fantastike čine plaketa i novčani iznos od 100 evra, a nagrađena priča biće štampana u junskom izdanju časopisa.

„Glasovi u plastici“, priču o svakodnevici obojenoj ličnom nesrećom transformisanoj u fantastični doživljaj, moguće je iščitavati na više nivoa. Razrešenje, iako nadohvat ruke, rasplinjava se u nejasno razgraničenom području između doživljenog i umišljenog, dok pitanje da li je trenutak preokreta izazvan sudbinskim silama ili je rezultat slučajnih okolnosti ostaje nerazrešena misterija. Nadasve običan predmet, neobično i neočekivano odabran da posluži kao emotivni okidač i prozor u onostrano, prerasta u sugestivno upozorenje da je užas neobjašnjivog nešto sa čim se svako može u svakom trenutku susresti.

Uručenje nagrade časopisa Književna fantastika biće upriličeno tokom IV Festivala fantastične književnosti Art-Anima koji se 03. i 04. juna 2017. godine održava u klubu-galeriji „Polet“ (Ulcinjska 15, Beograd).

Autori priča odabranih za uži izbor biće nagrađeni sa po tri knjige iz programa Kontrast izdavaštva, a deset priča koje su uvrštene u širi izbor za nagradu Književne fantastike biće objavljene u zbirci tokom jeseni ove godine.

U zbirci će se naći sledeće priče:

  • „Robija“ – Aleksandar Novaković,
  • „Sloboda se kaže glad“ – Goran Skrobonja,
  • „Teta“ – Milan Mitrović,
  • „Jakopus Kraut, Prvospomenuti“ – Ilija Bakić,
  • „Ko će znati?“ – Relja Antonić,
  • „Glasovi u plastici“ – Ivan Nešić,
  • „Gradovi na beloj vodi“ – Mira Satarić,
  • „Maskarada“ – Teo Kos,
  • „Oko titra“ – Dane Marković,
  • „Nosorog“ – Nikola Petrović.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s