Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: "Zvezdana kapija: Serijali SG-1 i Atlantida"

Najnovija tribina Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” imala je nenajavljeni dodatak – kratko predstavljanje novog romana Radmila Anđelkovića “Unazad”.

Radmilo i nova knjiga

“To je SF roman i vizija kako prolazi, u životu, pisac. Dakle – jedan pisac sa Balkana je prokljuvio šta će se desiti i to je napisao kao knjigu u kojoj se opisuju događaji od pre 327 godina. Dobija poziv da ode u Ameriku i da mu tamo objave sva dela. Kada stigne tamo – biva kidnapovan”, ukratko opisuje radnju svog romana Anđelković.

“Tu imamo i ‘Folder: Baba Vanga case’ koji je zbirka dokumenata ali i dobar deo romana ‘Zrno’ glavnog junaka romana”, dodaje Anđelković, koji kaže da je “Unazad” samo njegova vizija onoga šta bi moglo da se dogodi.

“Knjiga ima 352 strane, Tardis je pokrio to kao izdavač, posle leta nastavljamo sa promocijom. Ja sad idem u SAD i tamo ću dobrim delom proći rutu kao pisac u romanu”, zaključio je Radmilo Anđelković svoje kratko predstavljanje knjige.

Nakon njega o najavljenoj temi – “Zvezdanoj kapiji” govorili su Jelena Jokanović i Pavle Knežević. Oni su nas prvo vratili u 1994. godinu kada je izašao film “Zvezdana kapija”. Iako je planirano da to bude trilogija, sam film nije bio toliko uspešan da bi se priča tako razvila, ali je zato usledilo 14 godina serija.

Jelena i Pavle

Prva je bila “SG-1” i ona se dešava godinu dana posle događaja opisanih u filmu. Sama serija donosi dosta izmena u odnosu na film – izmenjeni vanzemaljci, radnja se dešava u našoj galaksiji… Serija je počela 1997. godine i trebalo je da traje pet sezona, ali je produžena na šest, sedam, da bi na kraju imala ukupno deset sezona. U tom trenutku to je bila najduža SF serija (po broju sezona).

SG-1 je imao 214 epizoda, ostao je upamćen po odličnom humoru, a onda je 2004. godine usledio “Atlantis”. Ovoga puta jedan tim je zaglavljen u galaksiji Pegaz, odakle ne može da se vrati, a glavni negativci su svemirski vampiri. Serija je sledila istu formulu kao i SG-1, “samo na stereoidima”! “Atlantis” je trebao da se završi filmom, ali se to nije desilo, tako da je okončan posle pet sezona. Inače, ovo je najpopularniji “Stargate” projekat kod fanova i data je preporuka da se od njega započne pregled tv-serija ove franšize.

Konačno, tu je i “Stargate: Universe” koji je ocenjen kao izuzetno dosadan (grupa ljudi u svemirskom brodu koja pokušava da se vrati kući) i koji je izgurao dve sezone. Postoji i animiran serija koja je toliko očajna da je dobila samo jednu sezonu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s