Film Džonija Depa žrtva kompjuterskih pirata: Hakeri ukrali najnoviji nastavak "Pirata sa Kariba: Salazarova osveta"

Hakeri su od studija “Dizni” zahtevali ogromnu količinu novca u bitkoinima, javlja sajt Deadline. “Dizni” radi na slučaju sa FBI i odbija da plati.

Iako izvršni direktor “Diznija”, Bob Ajger, nije želeo da otkrije koji nastavak “Pirata sa Kariba” hakeri tvrde da poseduju, svojim zaposlenima je na jučerašnjem sastanku u Njujorku potvrdio da se incident dogodio.
Hakeri su rekli da će objavljivati delove filma – u sve većim količinama – uoliko se ne odgovori na njihove zahteve.

“Deadline” tvrdi da je reč o petom i poslednjem nastavku filma, “Salazarova osveta” (alternativnog naziva “Mrtva usta ne govore”) u režiji Džerija Brukhajmera čija je svetska premijera zakazana za 26. maj.

“Dizni” je odbio da daje zvanične komentare, ali dobro obavešteni izvori kažu da kompanija odbija da plati novac. Ovaj slučaj sličan je onom kada je iz “Netfliksa” nedavno ukradeno 10 epizoda još neemitovane sezone serije “Orange Is The New Black” ali je i ta striming mreža odbila da plati otkup.

Hektor Monsegur, bivši haker, sada doušnik FBI, kaže da je najteža stvar ući u trag počiniocima.

– Budući da FBI mora da prati napade unazad, skoro je nemoguće pronaći krivca jer razni hakeri sarađuju po celom svetu. Takođe, oni su dobro upoznati sa tehnikama praćenja. Možete, na primer, imati egipatskog hakera koji koristi ruski softver da izgleda kao da radi iz Rusije, a zapravo operiše iz Egipta – objasnio je Monsegur.

Sve velike kompanije poput “Diznija, “Netfliksa” i ostalih imaju odlične timove za bezbednost, ali oni rade sa manjim produkcijskim kompanijama i zastupnicima koji nemaju tako kvalitetne sigurnosne mere i verovatno ni budžet za tako nešto pa su laka meta hakera, napominje Monsegur.

– Sećate se dana kada su se piratske kopije pojavljivale onlajn a onda završavale na Pirate Bay-u? Sada je, izumom sistema hakerskog otkupa, došlo do promene i te kompanije dobijaju zahteve da plate za sopstveni IP (internet protokol). Svaki studio će u budućnosti imati velike probleme da zaštiti svoj IP – zaključuje Monsegur.

Od premijere prvog filma 2003. franšiza “Pirati sa Kariba” zaradila je do sada 3,72 milijarde dolara širom sveta. Videćemo kako će ovaj hakerski upad uticati na gledanost petog nastavka i prodaju ulaznica. Film stiže u srpske bioskope već 24. maja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s