Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Fantastična čitaonica: Papirna menažerija i druge priče, Ken Li

Kako to Marfi nalaže kada na red dođe razgovor o izuzetnom delu – “Papirna menažerija i druge priče” Kena Liua, onda se ispostavi da je to delo najmanje ljudi pročitalo i najmanje ih se pojavilo na tribini Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”. Doduše, treba biti iskren pa reći da su ovoga puta o pričama govorili Jelena Jokanović i Bojan Butković, a slušalo ih (i povremeno pitalo ili komentarisalo) četvoro prisutnih građana, tako da je ipak postojao balans!

Papirna menazerija u LK

Sama zbirka je većinom donela SF priče, mada ih ima i u ključu magijskog realizma. Liu ima dosta napisanih priča, a ovde su mahom koncentrisane one koje su nastale pre 5-6 godina. Moglo bi se reći da su u prvom delu knjige priče koje se bave individualnim krivicama, dok su pred kraj one koje se bave tom temom ali sa stanovišta kolektivne odgovornosti, mada je za poslednju priču rečeno da objedinjuje mnoge motive i teme koje su dotle prodefilovale knjigom.

Nije zaobiđen ni edukativni elemenat, jer Liu u svojim pričama utkava mnogo istorijskih činjenica, što posle i sami možete da istražujete, ako vas zainteresuje. Sudeći po reakcijama onih koji su priče pročitali – Liu u tome itekako uspeva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s