Program Društva ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" za jun 2017

Redovni sastanci Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” održavaju se svakog ponedeljka od 19.00 u Domu omladine (Tribinska sala na prvom spratu, pored Američkog kutka).

LK

05.06. Kōkaku Kidōtai: Ghost in the Shell

Ghost in the Shell je jedan od ikoničkih naslova kiberpanka.

Autor Masamune Širo je posle priznanja za mange AppleSeed (1985) i Dominion (1986), kroz Ghost in the Shell (1989) nastavio produbljivanje tema kiberpanka, spajanja čoveka i kompjutera, i uticaja tehnologije na filozofiju, društvo i čoveka, sublimirano u naslovnicama na formu nagu žene opremljene razornim oružjem i ožičenom konekcijom ka virtuelnom svetu. Adaptaciju u anime iz 1995. je režirao Mamoru Ošii, koji je od izvorne mange napravio kultni filozofski akcijaš, sa dotad neviđenim spojem vrhunske animacije i kompjuterske grafike, čije su teme potcrtane muzikom Kendžija Kavaija. Iste godine se pojavio i prevod mange na engleski, što je pokrenulo svetsku popularnost franšize. Širo je nastavio rad na GITS mangama, a usledilo je još adaptacija u anime i video igre. Najnovija je filmska adaptacija “po motivima” izvornika iz 2017. u režiji Ruperta Sandersa sa Skarlet Johanson u ulozi Majora, koja je nedavno prikazivana u našim bioskopima.

Anime “Duh u oklopu” (Ghost in the Shell) se često označava kao jedan od najboljih i najuticajnih anima svih vremena, koji je postavio nove granice i uticao na buduće generacije fanova i stvaraoca. Na tribini, osim o franšizi pričaćemo i o “odlasku” kiberpanka, rodu i polu u virtuelnom okruženju, “Manifestu kiborga” u 21. veku, najavama Elona Maska a potom i Fejsbuka o novim “bliskim” tehnologijama direktne interakcije uma i kompjutera…

Govore: Sofija Vuković i Jelena Jokanović

12.06. Povratak u Tvin Piks

Još od prvih epizoda 1990. u SAD, i kod nas nešto kasnije u noćnom programnu Boja noći, bilo je jasno da Tvin Piks nije poput ostalih serija. Sama postavka potpuno prati formulu tadašnje TV serije — agent FBI Dejl Kuper (Kajl Maklaklan) dolazi u mirni gradić Tvin Piks radi istrage nasilne smrti popularne srednjoškolke Lore Palmer (Šeril Li) — da bi formula potom bila razorena. Zločin uzburkava naizgled idiličnu zajednicu, i dovodi do niza šokantnih otkrića i neverovatnih situacija, sve u vrlo napetoj i nadrealnoj atmosferi sa nagoveštajima prisustva natprirodnih sila.

Frostov i Linčov scenario, muzika Anđela Bandalamentija i Linča, i Linčova prepoznatljiva atmosfera, humor i vizuelni pečat (što uključuje i njegove omiljene glumce) izdvojili su seriju od svega što je u tom trenutku postojalo. Pad kvaliteta u drugoj sezoni, i čudnovati film koji je usledio su uskoro okončali stvar… do pre neku godinu, kada je Linč najavio povratak u Tvin Piks. Ni to nije prošlo bez drame i peripetija, ali nova sezona je snimljena i evo je pred nama. Šta nas čeka?

Učestvuju: Bojan Marković, Vesna Stojković, Miloš Cvetković, i drugi!

19.06. Fantastična čitaonica: “The Mercy Journals” Klaudije Kasper

U junskoj Fantastičnoj čitaonici namerili smo se na dobitnicu nagrade Filip Dik Klaudiju Kasper i njen roman “The Mercy Journals”.

Posledice klimatskih promena dovode do razaranja nacionalnih država i smrti trećine ljudske populacije. Svet je na ivici trećeg velikog rata. U tom haosu, preživeli vojnik pokušava da dovede u red svoj PTSP, život, gubitak porodice… Kad upozna plesačicu Rubi stvari mu malo krenu nabolje, ali niodakle se pojavljuje njegov brat sa vestima da su mu deca možda živa…

Moderator: Bojan Butković

26.06. Veliki Tradicionalni Fantastični kviz

Kako ste već navikli, poslednje okupljanje Društva “LK” u sezoni 2016/2017 je VTF KVIZ.
 
Veliki godišnji obračun u poznavanju vaskolike SF, fentezi, horor i druge fantastike! Ako ste gik, volite fantastiku, i znate sve!!!1 — dođite da to pokažete i dokažete! Knjige, filmovi, strip, serije, nagrade i posrnuća, istorijat žanrova i fandoma, sve propitujemo, sve je tema.

Prepisivanje je dozvoljeno ali nije od pomoći. Dođite spremni!

Kviz vodi: Miljan Tanić

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s