“Čudesna žena” je uzdrmala beli muški Holivud

Prvi film sa ženskim superherojem u glavnoj ulozi, “Čudesna žena” (Wonder Woman), stiže u domaće bioskope 15. juna. Oči mnogih šefova holivudskih studija širom su uprte u ovaj film jer ne samo da je reč o prvoj super junakinji koja ima svoj film, već je isti prvi put režirala jedna žena, Peti Dženkins (46), kojoj je prepušten do sada najveći budžet u istoriji Holivuda: 150 miliona dolara.

Gal Gadot kao Čudesna žena

Prve kritike su više nego pozitivne, a prve reakcije publike takođe obećavaju odličnu zaradu (film se u svetu prikazuje od 2. juna) koja već ruši neke rekorde.

Neverovatno je da se u 21. veku uopšte dovodi u pitanje sposobnost jedne žene da snimi film o ženi sa supermoćima, ali u Holivudu – kojim upravljaju sredovečni beli muškarci i prave filmove za ne(do)zrele bele muškarce – ništa ne treba da iznenađuje. Zato od uspeha “Čudesne žene” zavisi sudbina svih sledećih sličnih projekata i način na koji će Holivud tretirati filmske autorke kada je reč o blokbasterima.

Ako njen film bude uspeh, Peti će otvoriti vrata koja su decenijama bila zatvorena za žene reditelje. Ako se, pak, ispostavi da je “Čudesna žena” samo još jedna varijanta katastrofalne “Žene mačke” (Catwoman), svet superheroja mogao bi još dugo ostati ekskluzivni klub za muškarce (da ne kažemo, dečake).

Peti Dženkins

– Ne mogu ja da preuzmem na sebe budućnost 50 odsto svetske populacije samo zato što sam žena. Ja sam samo pokušala da snimim najbolju verziju “Čudesne žene” za one koji vole taj lik koliko i ja i nadam se da će film uspeti da izdrži pritisak pod kojim je trenutno – kaže Dženkinsova koja odbija da preuzme na sebe odgovornost i titulu trenutno najmoćnije žene Holivuda.

Jer, osim nekoliko epizoda serija “Svita”, “Ubistvo” i “Zaustavljeni u razvoju”, prvi i poslednji film koji je režirala bilo je nezavisno ostvarenje “Monstrum” (2003) sa budžetom od osam miliona dolara, koji je Šarliz Teron doneo Oskara.

Pritisak o kojem Peti priča je zaista neverovatan a čitavo snimanje bilo je veliki rizik za studio “Vorner bros” čije su franšize o supeherojima imale kreatvne, ako ne i finansijske probleme još od kada se okončala Nolanova trilogija o Mračnom vitezu (Betmenu).

Veliku pomoć i podršku Dženkinsova je našla u glavnoj glumici, Gal Gadot (32) iz Tel Aviva, koja je sa 18 postala Mis Izareal a potom dve godine provela na obuci u odbrambenim snagama svoje zemlje. Nakon modne karijere i uloge u četiri nastavka “Paklenih ulica”, ona je prvi put zaigrala Čudesnu ženu u “Betmenu protiv Supermena”, amazonsku princezu-ratnicu sa štitom i narukvicama koji odbijaju metke.
Sada je i ona dobila priliku da ispiše novu istoriju kinematografije.

– Najveći izazov je bio kako ispričati priču o jednoj ženi a učiniti je univerzalnom i prijemčivom za oba pola – otkriva Gadot.

– Svi smo se navikli na muške junake u filmovima muških reditelja. Ali način na koji je Peti predstavila lik Čudesne žene je vrlo blizak svima: dečacima, devojčicama, muškarcima i ženama – svi mogu da se poistovete s njom – tvrdi Gal.

Ona kaže da je Peti zaslužna što film nije ispao priča o ženama koje “razbijaju muškarcima ja*a”.

– Čudesna žena može da bude vrlo šarmantna i srdačna i nosi u sebi mnogo saosećanja i ljubavi prema celom svetu. Ponekad je previše mekana i naivna. Istovremeno, ona je i poluboginja, pametna i samouverena, koja može da vas premlati k’o zvečku – opisuje Gadot svoju junakinju.

Šarliz Teron ovako je prokomentarisala metod Peti Dženkins:

– Peti obožava žene koje vode unutrašnje borbe. Ona smatra da su žene složenije od muškaraca i svoje priče priča kroz taj ugao posmatranja. Zato ne možete da sklonite pogled od njenih devojaka, jer vam pokazuju nešto što možda ranije niste videli – ističe Teronova.

Uz Gal Gadot, u “Čudesnoj ženi” igraju i Robin Rajt, Koni Nilsen, Kris Pajn, Deni Hjuston, Dejvid Tjulis i drugi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s