Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Povratak u Tvin Piks

“Tvin Piks” je stigao u Društvo ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” – iako je treća sezona tek na trećini, to nije sprečilo Miloša Cvetkovića, Vesnu Stojković i Bojana Markovića, da prozbore koju kako o novoj sezoni, tako i prethodnim delovima kultne tv-serije, ali i filmu koji je, svojevremeno, “zaokružio celinu”.

Milos Vesna i Bojan

Miloš Cvetković, koji još nije krenuo da gleda seriju (po svojoj prilici će sačekati svih 18 epizoda) je moderirao priču u kojoj su Vesna i Bojan imali ipak drugačiji sentiment po pitanju najnovijeg proizvoda Dejvida Linča. I dok je Bojan jednostavno “razočaran”, Vesni prija mračniji ton dosadašnjih epizoda treće sezone, tako da joj je utisak pozitivan.

“Pilot epizoda originalne serije je nešto najbolje što je američka televizija napravila. Taj prvi Tvin Piks su gledali i mladi i stari – ja sam je gledao sa tetkom i ona je bila njen fan. To je jedina serija gde imate preko 50 glumaca, a da nisu neki puki statisti, i na desetine zapleta. Najnovija sezona, gledao sam pet epizoda ne još šestu, nije loša, imao uobičajeno za Linča fantastične kadrove, ali ono što mi smeta je to što zapravo gledamo 18-satni film… fale mi staloženiji i normalniji delovi koji su držali onaj Tvin Piks kao celinu. Mislim da je ovo ovde čisti Linč, trebalo je da producenti imaju veći uticaj”, smatra Bojan Marković.

“U vreme kada sam prvi put gledala seriju, a imala sam 15-16 godina, nisam shvatala koliko je ona ‘groundbreaking’. Sećam se da je tada serija išla u noćnom programu, a pošto je počinjao raspad zemlje i rat, često se prikazivala tek od tri ujutru, pa je to moj brat snimao na video, a ja gledala ujutru. Od tade je nisam gledala, sve do pre početka emitovanja novih epizoda, i mogu da kažem da serija nije ostarila. Prvih šest epizoda su ispunile moja ne-očekivanja”, smatra Vesna Stojković.

U daljem razgovoru skrenuta je pažnja i na relativno novu knjigu “Tajna istorija Tvin Piksa” Marka Frosta, gde je ovaj scenarista i producent, pokušao da objasni sve ono što se vidi u seriji. Tako da, imamo tu knjigu, pa je krenula serija u kojoj Ličn dominira, a za jesen stiže nova Frostova knjiga o Tvin Piksu, gde će opet, možda, da objasni sve nejasnoće iz aktuelne serije.

Inače, istaknuto je i da je bila ideja samog Dejvida Linča i Marka Frosta da nova sezona ima samo devet epizoda, ali da su producenti Showtime-a tražili 18, pa kada su im ovi rekli da nemaju ideja za toliko epizoda, dobili su “rešenje” tipa: “Pa vi snimajte duplo duže kadrove”. Tako da Sve one koji budu gledali novi Tvin Piks upravo to i očekuje.

Ipak, bez obzira na sve izrečeno, i Vesna i Bojan preporučuju seriju. Možda se ona neće baš svideti okorelim “tvinpiksovcima”, možda bolje legde ljubiteljima Linčovih filmova, a možda će o svemu morati ponovo da se razgovara kada se odgleda svih 18 epizoda, jer ko zna kakvi preokreti slede. I ta mogućnost je apsolvirana na tribini pa je rečeno da bi onda svakako mogli da očekujemo i novu priču o Tvin Piksu na jesen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s