Japanizam (2. dan)

U toku je 10.  Japanizam – konvencija koja okuplja ljubitelje japanske pop-kulture. Iako nije konvencija koja se isključivo bavi fantastikom, na njoj će biti puno interesantnih stvari za fanove SF-a, horora i fentezija.

Za danas predlažemo:

VELIKA SALA:

16h – Predavanje – „Mračna strana Japana – od mitologije do horora“, Noemi Išteneš

Gošća Noemi Išteneš iz Mađarske, inače jedan od glavnih organizatora čuvene konvencije MondoCon u Budimpešti, pripremila nam je predavanje koje bi došlo kao poručeno na jednom od prethodnih Japanizama, kada su glavna tema upravo bili jokai, tojest japanski ale i bauci. No nikada nije kasno, a dobar poznavalac japanskog folklora i pop-kulture kao što je Noemi svakako će nam osvežiti pamćenje. Pripremite se na uzbudljivo putovanje kroz mračnu stranu zemlje izlazećeg sunca, uz osvrt na korene japanske škole horora, i na to kako su se drevni mitovi preslikali u savremene mange, animee, filmove i video igre.

19h – Slavljenička tribina – „Deseti Japanizam i deset godina Sakurabane“

Eto, i to se dogodilo – Sakurabana obeležava deceniju postojanja, uz deseti jubilarni Japanizam. Konačno, dakle, imamo povod za jednu tribinu posvećenu nama i našem radu. Divanićemo o tome kako smo počeli kao grupa drugara koja je gajila zajedničku strast prema japanskim crtanim filmovima, o prvom Japanizmu održanom u klubu Magacin kad smo smatrali da je neverovatan uspeh što se okupilo oko 300 ljudi, o prvim kosplejima s oružjem od alufolije i kineskim perikama, o motivima da se uopšte uhvatimo u koštac s ozbiljnom organizacijom konvencija, o tome kako smo rasli i širili se, sticali saveznike, napredovali, učili na greškama, nervirali se, bili na ivici da odustanemo, ali uprkos svemu opstali i istrajali i nastavili da radimo to što radimo, jer verujemo da Beograd jeste i treba da bude deo sveta, barem kada je pop-kultura u pitanju. Uz obilate količine piva, jer valja da se nazdravi, otvorićemo dušu i rekapitulirati deset godina rada, a sve ilustrovano prastarim fotografijama od koje bismo neke najradije spalili, ali nam se ne da jer imaju arhivsku vrednost. Ako želite da vidite Dedu bez stomačića, Isidoru bez obrva, Teslu bez brade i mnoga druga poznata lica koja su uz nas već godinama, i ako želite da ispratite istoriju i rađanje konvencijske scene u Srbiji, ovo je tribina koju ne smete da propustite. Obećavamo iskrenost, urnebesne anegdote i možda malkice sentimentalnosti, ako nas u’vati pivo.

21h – PROJEKCIJA – “Harmony”

Proizvodnja: Studio 4°C
Trajanje: 119 minuta

„Harmony“ je film nastao u okviru projekta adaptacije tri naučnofantastična romana autora Satoši Itoa, poznatijeg pod pseudonimom Project Itoh. Projekat je nastao posle smrti Itoa i takođe uključuje dela „Genocidal Organ“ i „The Empire of Corpses“ (prikazan na prošlom Japanizmu), od kojih svaki nudi svoj odgovor na egzistencijalna pitanja i vizije budućnosti. Projekat adaptacije tri romana pokrenula je noitaminA, legendarni programski ogranak TV Fuji, a svaki roman poveren je drugom studiju i režiseru. Tako „Harmony“ završio u rukama Studija 4°C, poznatog po eksperimentalnoj animaciji, a režirao ga je dvojac Majkl Arias i Takaši Nakamura.

Priča prati Tuan, šeficu specijalne vojne jedinice, koja živi u naizgled utopijskom svetu. Naime, vlade država su se pretvorile u svojevrsne medicinske administracije koje su iskorenile sve bolesti pomoću nanotehnologije, ali po cenu toga da u potpunosti kontrolišu ljudske živote. Tuan potajno prezire ovakav život i neprestano se priseća neuspelog pakta iz mladosti koji je kao čin pobune sklopila sa svojim dvema prijateljicama. Nakon Tuaninog ponovnog susreta sa jednom od prijateljica, zemlju pogađa serija neobičnih smrti koje Tuan mora da razjasni.

NAPOMENA: Film nije pogodan za gledaoce mlađe od 16 godina.

MALA SALA:

16h – Gejmerske priče: „Megami Tensei: Istorijat i diskusija o značaju legendarnog JRPG serijala“

Megami Tensei je legendarna JRPG franšiza, no često je zaboravljena kao takva. Ovo predavanje, sponzorisano od strane sajta „Emuglx“, cilja da pokrije istorijat franšize of 1986. pa do dan danas, kao i da objasni neverovatan uticaju ovog naslova na celokupnu industriju video igara. Takođe, ovo predavanje će biti povezano sa tekstualnom verzijom koja će biti obljavljena na sajtu „Emuglx.org“ kao editorijal.

18h – Gejmerske priče: „Runeterra: Origins of League of Legends“

„League of Legends“ je igra koja već izvesno vreme drma gejmerski univerzum, šireći svoj uticaj žestoko i izvan virtuelnog prostora (samo pomislite koliko LoL kosplejera vidite na prosečnom događaju). U okviru ovog kratkog predavanja, porazgovaraćemo kako je nastao svet u kome se igra odvija, i ko su akteri u njemu. Šta je to zaista „League of Legends“? Dođite da saznate više o vašim omiljenim šampionima i frakcijama poput Freljorda i Šurime.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s