Mračna strana Japana – od mitologije do horora!

Drugi dan Japanizma je, bez obzira na vrućinu, inauguraciju, imao ponovo odličnu posećenost – Dom omladine je bio pun od otvaranja, tako da Sakurabana pokazuje da za jubilarno 10. izdanje svoje konvencije itekako ume šta da ponudi mladim ljubiteljima japanske pop kulture.

10. Japanizam Jubilarne majice

Jedno od interesantnih podsećanja na protekle Japanizme su upravo i majice – izložene na balkonu hola Doma omladine, mada su pažnju skretale i fotografije sa ranijih konvencija koje su se “vrtele” na televizorima. Naravno, teško je izolovati se od gužve, pa onima koji će tu “poslom” da provedu ceo dan, padaju najrazličitije ideje kako da se malo “osame”.

10. Japanizam Beg od guzve

Koliko je izbor gostiju i tema dobar možda najbolje govori interesovanje za predavanje gošće iz Mađarske Noemi Išteneš, koja je pričala o japanskim horor mitovima. Velika gužva pred vratima Velike sale, na desetak minuta pre početka, najbolji je pokazatelj koliko su mladi fanovi zainteresovani i za ozbiljnije teme.

10. Japanizam Guzva na ulasku

“Svaka kultura ima svoje legende i mitove – lepe ali strašne. Ja ću pričati o japanskim mitovima i porediti ih sa zapadnim”, rekla je na početku svog predavanja Išteneš, pošto se publika smestila po stolicama, mada su neki morali i da stoje.

Ona je prvo ispričala da imamo dve podele japanskih horor priča – jedno su priče sa natprirodnim bićima koja često napadaju ljude, dok su druge priče zasnovane na stvarnim događajima koji su bili dalja inspiracija. Naravno, može se napraviti podela i na stare legende – koje datiraju od pre 18. veka, ili one modernije. “I jedne i druge imaju isti cilj – da edukuju, pre svega decu, zašto ne ideš sam noću ili zašto da budeš oprezan kada koristiš kompjuter”, dodala je uz osmeh Išteneš, obećavši da će kasnije otkriti u čemu je “štos” sa kompjuterom.

10. Japanizam Noemi Istemes

Potom smo se podsetili da je na zapadu “nesrećan broj 13”, dok je u Japanu to broj “4”, pošto se može pročitati i kao “smrt”. Interesantno je da, recimo, broja 13 nema u Formuli 1, dok se u Japanu broj 4 obavezno “preskače” u bolnicama, tamo sigurno nećete naći sprat ili takav broj sobe.

Kada je reč o duhovima, japansko verovanje je da svi ljudi imaju dušu kada umrete ona ide u čistilište gde čeka da porodica obavi ritual sahrane kako bi se ona pridružila pretcima i dalje čuvala porodicu. Kada ritual nije obavljen, onda duhovi kreću sa progonom. Same priče o duhovima su postale popularne u 18. veku u kabuki pozorištima i odatle njihovo prikazivanje u belim haljidana, sa obaveznom crnom kosom i nepokretnim udovima. “Vreme” za duhove je između dva i tri sata ujutru.

Potom je publiku Išteneš upoznala sa različtiim vrstama duhova – od onrjua – osvetničkog duha, preko ubume – duha majke, pa do dečjeg duha (zašiki-varaši) koji nije opasan, ali, kao i dete, traži pažnju. Postoje i “živi” duhovi – ikirju, stanje koje se može nekome desiti, recimo, prilikom sna.

Najveća teme predavanja su bile urbane legende – podeljene na dva dela. Prvo je išla priča o kletvama – kao što je ukleta klineks reklama (tv-reklama iz 1986. godine), preko prokletstva crvene sobe (priča o samoiskačućoj slici na kompjuteru i pitanjem “da li voliš crvenu sobu”… potvrdan odgovor i dalje “zamajavanje” dovodi do toga da će sledećeg dana soba onoga ko je ušao u “priču” sva crvena – od njegove krvi!), pa do Inokašira parka.

Drugi deo je bio posvećen legendama, i tu smo dobili čak 13 priča – prve dve su bile “toaletske” legenda “Aka manto” i “Toire no Hanako san”, pa potom priče o taksi vozačima koji dobijaju mušteriju koja im daje adresu za koju nikada nisu čuli, preko japanske verzije uidža table, lutke umrle devojčice kojoj i dalje raste kosa, žene sa isečenim ustima, devojke presečene na pola (koja je uvek brža od svoje žrtve), pa do priča o zazidanim ljudima u pojedinim zgradama (a la naše “Zidanje Skadra”).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s