Japanizam (4. dan)

U toku je 10.  Japanizam – konvencija koja okuplja ljubitelje japanske pop-kulture. Iako nije konvencija koja se isključivo bavi fantastikom, na njoj će biti puno interesantnih stvari za fanove SF-a, horora i fentezija.

KOMPLETAN PROGRAM: Na Sakurabaninom sajtu: http://www.sakurabana.rs

Za danas predlažemo:

VELIKA SALA:

14:30h – Predstavljanje domaćeg izdanja: „Duh u oklopu“ – Darkwood

Jedan od najvećih stripskih naučno-fantastičnih klasika „Duh u oklopu“ („Ghost in the Shell“) ovog leta će najzad biti objavljen na srpskom jeziku. „U ne tako dalekoj budućnosti, dok elektroni i svetlo pulsiraju naokolo, korporacijska mreža obavija celu planetu. Ipak, informatizacija se nije toliko raširila da izbriše države i narode – oni i dalje opstaju. A u jednom kraju Azije proteže se čudna konglomerat-država – Japan…” Ovim rečima počinje velika avantura u duhu „Blejdranera“ i pisanija Filipa K. Dika, priča o jednoj specijalnoj jedinici koja se bori protiv sajber-kriminala. Autor Širo Masamune nam maštovito ukazuje na probleme koji se mogu vrlo brzo pojaviti oko nas, u svetu u kom je bio-inženjering sve izvesnija realnost – u svetu u kome ćemo se pitati ima li mašina duh i da li nam postaje jednaka po pravima, čak i ako nas u mnogo čemu prevaziđe.

U okviru tribine ćemo govoriti o mangi, o anime franšizi, kao i, neizbežno, o nedavno prikazanom kontroverznom američkom filmu. Naravno, osvrnućemo se i na Darkwoodov izdavački program, a ako budete dobri, možda padne i koji tizer za buduće planove.

16:30h – Kosplej – Predocenjivanje

Cilj predocenjivanja je dvojak: na jednoj strani, da se omogući najkvalitetniji šou za publiku, tako što će se na sceni pojaviti najbolji kostimi i najzanimljivije osmišljeni performansi, a na drugoj strani, da se kosplejerima obezbedi da provedu dovoljno vremena sa žirijem, koji će detaljno pogledati njihove kostime i postavljati im pitanja bez žurbe. Žiri će odabrati 25 najboljih takmičara (pojedinci i grupe) koji će potom nastupiti pred publikom.

Predocenjivanje je zatvoreno za širu javnost – PRISTUP SALI ĆE IMATI ISKLJUČIVO POSETIOCI SA VIP KARTAMA.

18:30h – Kosplej – Takmičenje

Nedelja veče rezervisana je za najiščekivaniji događaj svakog Japanizma: kosplej spektakl. Za svaki slučaj, ponovićemo definiciju kospleja još jednom: reč je o specifičnom kostimiranju inspirisanom likovima iz sveta mangi, anime ostvarenja i video igara – ali i zapadnih stripova, filmova i TV serija. Međutim, cilj nije samo uspešno se obući u određeni lik, nego i što bolje ga dočarati svojim držanjem, nastupom, govorom, performansom, ili šta god vama izgledalo kao dobra ideja. Kosplej takmičenje pruža priliku onima koji su se odvažili da se pojave maskirani da na sceni prikažu svoj lik – pod reflektorima, uz svetlosne efekte i odgovarajuću muziku.

Ponovo ćemo primeniti sistem ocenjivanja po kome se bira pet najboljih takmičara: Najbolji junior, Najbolji krafting, Najbolje šivenje, Najbolji performans, i Najbolja interpretacija lika. Od četiri seniora, bira se Grand Prix pobednik Japanizma, koga čeka godinu dana „sušenja“ sa zabranom takmičenja, ali i promocije, intervjui, učešće u kosplej žirijima, gostovanja na stranim konvencijama, i svašta još nešto.

MALA SALA:

13h – F4F: „Yu-Gi-Oh! – Priča iza karata“

Prezentacija o jednoj od najpoznatijih globalnih mamipara sastojala bi se od slajdova sa slikama i detaljne diskusije, uz puštanje uvodne špice svakog od 7 serijala. Osvrnućemo se na Kazukija Takahašija kao autora mange i vođe franšize, a primarni fokus bi bio na rezimiranju pojedinačnih manga i anime serijala od 1996. do danas (opisujući priču, likove, zanimljivosti o produkciji, razlike u američkim adaptacijama, uticaj u industriji itd.). Konačno, pozabavićemo se elementima same „Yu-Gi-Oh“ igre kartama koja je nastala iz filer arka mange, a vremenom se pretvorila u nešto mnogo veće i postala glavni aspekt serijala i globalni fenomen.

15:15h – F4F: „Uchouten Kazoku- Sukob tradicionalnog i modernog u naslovu Ekscentrična porodica“

„Eccentric family“ je anime iz 2013. rađen po istoimenom romanu Tomihiko Morimija. Ekranizacija ovog dela je doživela neverovatnu popularnost po izlasku, uspevši da se izdvoji u moru generičnih anime serija, te je ove godine dobila i drugu sezonu.Ova komedija/drama (dramedija?) prati jednu porodicu tanukija u Kjotou, to jest njenog trećeg sina, koji zajedno sa svojim tengu učiteljem, ljudskom devojkom koja se pretvara da je tengu i drugim tanukijima pokušava da dođe do istine o sudbini svoga pokojnog oca, sukobljavajući se sa preprekama na putu na krajnje nekonvencionalan način, te tako upoznaje gledaoce sa japanskom mitologijom i njenim natprirodnim bićima, jokaima .

Tengu lete nebom, ljudi gospodare zemljom, dok tanuki trčkaraju gde god im se ćefne, ne mareći kome prave problem, dokle god se zabavljaju. Tema ove tribine je sukob modernog i tradicionalnog u naslovu „Ekscentrična porodica“ kao i sabiranje utisaka o serijalu do sada.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s