Horor roman "Uništenje" kanadskog pisca Endru Pajpera

Izdavačka kuća” Evro buk” objavila je prvi put na srpskom jeziku jedno delo kanadskog autora Endrua Pajpera, roman “Uništenje”, koji pripada žanru horora sa elementima misterije i trilera.

Autoru je za ovo delo dobio brojne pohvale i porede ga sa čuvenim Stivenom Kingom.

Priča je o čoveku, možda jedinom čudovištu iz stvarnog života i ženi koja ima priliku da ga nađe. Doktorka Lili Dominik je psihijatrijski veštak u Kirbiju, vodećem njujorškom Centru za sudsku psihijatriju, gde procenjuje mentalno stanje nekih od najopasnijih prestupnika pogođnih psihozom.

Njen najnoviji pacijent neobično je sugestivan – čovek bez imena, optužen za čudovišan, naoko ničim motivisan napad, čije su tvrdnje, iako krajnje neuverljive, uzdrmale doktorku Dominik.

“Pacijent sa brojem tvrdi da ima više od 200 godina, kao i da je lično nadahnuo Meri šeli, Roberta Luisa Stivensona i Brena Stokera, autore tri čuvena romana iz XIX veka, koji su postavili temelje čudovišnog u mašti savremenog čoveka…” kaže u romanu doktorka Lili Dominik.

Da bi otkrila istinu o svom pacijentu, smrti svoje majke i samoj sebi, doktorka Dominik otisnuće se na putovanje koje će dovesti u pitanje njenu karijeru, duševno zdravlje, a na kraju i sam život. Otkrića do kojih će na tom putovanju doći, okidač su za rat nerava izmedu doktorke Dominik i „pacijenta s brojem”.

Endru Pajper je roden 1968. u Stratfordu u Ontariju. Diplomirao je i magistrirao englesku književnost na Univerzitetu Makgil, a završio je i pravo na Univerzitetu u Torontu. Iako je 1996. položio pravosudni ispit, nikad se nije bavio advokaturom.

Pajper piše romane i kratke priče. Njegov prvi roman, “Lost Girls”, bio je bestseler Njujork tajmsa i dobio Nagradu Artur Elis za najbolji debitantski roman 2000. godine.

Knjige Endrua Pajpera prevedene su na više od 15 jezika. Godine 2016. dobio je Nagradu Grant Alen za doprinos kanadskom kriminalistickom romanu. Pajper predaje kreativno pisanje na Univerzitetu u Torontu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s