Recepti kuvara iz Niša–“rebarca uzvraćaju udarac”

Svinjska rebra pod nazivom “Rebarca uzvraćaju udarac”, piletina “na bezobrazan način” i lignje “Gospodar prstenova”, samo su neki od specijaliteta koje priprema poznati niški kuvar Dragan Gagi Bošković.
On ove godine obeležava desetogodišnjicu rada u kafe restoranu “Pleasure”, a tokom proteklih godina, postao je poznat i van granica Srbije po kulinarskim specijalitetima koji pored toga što su ukusni, imaju i veoma duhovite i zanimljive nazive.

Bošković je za agenciju Beta rekao da ne mora svako jelo da se naziva po sastojcima i da ne mora sve u restoranu da bude “uokvireno i ozbiljno”.

“Imam dete zarobljeno u sebi, pa volim da se šalim sa nekim stvarima, a uz to volim jela da nazivam po omiljenim filmovima i likovima. Otuda i lignje ‘Gospodar prstenova’ ili pasta ‘Ipa men’ po Brus Lijevom učitelju”, rekao je Bošković.

On je dodao da je pripremao ćuretinu sa sosom “za razbijanje demonstracija”, koja, kako je kazao, “nije imala nikakve veze s demonstracijama, ali mu je takva ideja pala na pamet u razgovoru s prijateljem.
Dodao je da za strane goste najčešće priprema internacionalnu hranu, i to italijansku.

“Najzahvalniji gosti su stranci, a srećom u Nišu ih je poslednjih godina sve više, i to ne samo iz Makedonije i Bugarske, već i iz Švedske, Holandije, Engleske i drugih zapadnoevropskih zemalja”, rekao je Bošković.

On je kazao da je pristalica da se gostima redovno nude nova jela, ali ne veruje u “kulinarske izmišljotine”.

“U kulinarstvu koje se prikazuje na televiziji ima mnogo ekstrema, jer ljudi žele da na svaki način privuku pažnju gledalaca. Spajaju se nespojive stvari, a mnoge od njih se ne slažu, niti su ukusne”, rekao je Bošković.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s