Vraća se grof Drakula

Tvorci britanske kriminalističke serije “Šerlok” iz 2010. godine, Stiven Mofat i Mark Gejtis, ponovo su udružili snage s ciljem da naprave novi TV format koji će oduševiti gledaoce. Reč je o adaptaciji čuvenog horor romana “Drakula”, irskog književnika Brema Stokera. Mada radovi još nisu zvanično počeli, u toku su pregovori sa kanalom Bi-Bi-Si, na kome je savremena adaptacija detektivskih priča o Šerloku Holmsu doživela veliki uspeh. Izvesno je da će se prikazivati u formi mini-serije, a još nije poznato kome će pripasti glavna uloga, kao ni da li će saga o transilvanijskom grofu biti smeštena u moderno doba.

Biće to prva saradnja Mofata i Gejtisa posle serije “Šerlok”, čija je poslednja epizoda prikazana u januaru. Zajedno su radili i na naučnofantastičnoj seriji “Doktor Hu” iz 2005, a originalna verzija iz 1963. inspirisala je Mofata da počne da piše. Zato se “latio” pera i producirao šest sezona priče o Doktoru, koji putujući svemirskim brodom TARDIS istražuje vreme i prostor i bori se protiv neprijatelja. Britanskog glumca Marka Gejtisa, osim kao Majkrofta, starijeg brata Šerloka Holmsa, znamo i po ulogama u “Igri prestola”, The League of Gentlemen i “Tabu”. Ljubav prema klasičnim horor filmovima i Stokerovom junaku “naterala” ga je da se prihvati posla i kreira svoju priču.

Delo irskog književnika Brema Stokera spada u najbolje romane strave i užasa svih vremena, a lik grofa Drakule nastao je po uzoru na vlaškog vladara Vlada Cepeša Trećeg, koji je u istoriji ostao upamćen po surovim metodama borbe protiv Osmanlija. Njegova “uža specijalnost” bilo je nabijanje neprijatelja na kolac. Ova uzbudljiva priča nekoliko puta je ekranizovana, a u film iz 1958. Kristofer Li i Piter Kušing tumačili su glavne role. U onom iz 1992. Gariju Oldmanu pripala je čast da dočara lik Drakule, a pored njega zaigrali su i Kijanu Rivs, Vinona Rajder, Entoni Hopkins i Monika Beluči. Serija iz 2013. godine nije ostvarila veći uspeh, te je prikazana samo jedna sezona (10 epizoda).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s