Spajdermenov kostim kroz generacije

Spajdermen je svakako jedan od najprepoznatljivijih superheroja današnjice, sa karijerom koja se proteže čitavih 55 godina

Za svo ovo vreme svakako je menjao svoj izgled, ponajviše po pitanju kostima, a ponekad i rase.

1962 Prototip

Po rečima Spajdermenovog ko-kreatora Stivena Ditka, originalne skice je nacrtao čuveni ilustrator Džek Kirbi koji je ujedno i ko-kreator Fantastične četvorke i X-Mena. Na žalost ovi crteži su izgubljeni vremenom, ali po priči Spajdermen je imao masku koja mu je skrivala svega pola lica i pištolj koji je ispaljivao paučinu.

1962 Original

Kada je Stiv Ditko dobio zadatak da nacrta Spajdermena za potrebe njegove prve avanture objavljene u stipu “Neverovatna fantazija” br. 15, on je potpuno redizajnirao Kirbijevu ideju i tako su čitaoci dobili prvog Spajdermena, sa maskom koja pokriva čitavo lice, narukvicama koje ispaljuju paučinu i paučinasta zakrilca ispod pazuha.

Foto: Promo

1966 KLASIK

Originalne boje Spajdermenovog kostima su bile crna i crvena, a pojedini delovi osenčeni plavim usled ograničenja koje je nametala štampa stripa. Kada je Džon Romita stariji preuzeo da crta ovog superheroja kostim je potpuno postao plav i crven, a paučinasta zakrilca su se izgubila iz crteža.

1984 Symbiote

Tokom 1982. godine, fan stripova o Spajdermenu, Rendi Šuler, je poslao Marvelu svoju ideju novog kostima svog omiljenog superheroja. Za divno čudo, čelnici studija su prihvatili Šulerovu ideju, otkupili koncept i malo ga doradili uz pomoć Majka Zeka i Rika Leonardija.

Foto: Promo

1988 Moderni

Zvezda u usponu Tod MekFarlan je vratio Spajdermena izvornom izgledu uz omanje promene. MekFarlan je vratio paučinasta zakrilca, promenio je plavu boju kostima u crnu i dodao je još linija na šaru čizama, rukavica i maske i drastično je povećao veličinu očiju.

1992  2 0 9 9

Migel O’Hara je bio genetičar u godini 2099. Kada je posle jedne laboratorijske nesreće otkrio da ima natprirodne moći, rešio je da se posveti borbi protiv zločina i nepravde i time postao prvi hispano Spajdermen. Kostim ovog superheroja je dizajnirao Rik Leonard a izgledao je kao kostim za Dan mrtvih u budućnosti.

Foto: Promo

1994 Skarletni Pauk

Klon Pitera Parkera, za koga se mislilo da je davno pokojan, se vratio i sada se predstavlja kao Ben Rajli poznat i kao Skarletni Pauk. Kostim je dizajnirao Tom Lajl, sa idejom da izgleda “kao nešto što se može sklepati sa polica polovne robe”.

1996 Spektakularni

Sticajem okolnosti ispostavilo se da je Ben Rajli zapravo pravi Piter Parker, a da je Piter klon! Ben je preuzeo titulu i kostim, koji je dizajnirao Mark Bejgli, pravog Spajdermena sve dok se nije ispostavilo da je on u stvari klon!

Foto: Promo

2000 Ultimativni

Kada je Mark Bejgli u potpunosti preuzeo crtanje Spajdermena, plava nijansa kostima je postala daleko svetlija, zakrilca su ponovo izbačena a veličina očiju i gustina pučinaste šare na čizmama i masci je zavisila od toga ko je crtao lika.

2011 Ultimativni II

U alternativnom univerzumu, Majls Morales je odlučio da bude naredni Spajdermen pošto je nasledio moći kada mu je Piter Parker preminuo pred očima. Morales time postaje prvi crni Spajdermen, a kostim je dizajnirala Sara Pičeli koja je prva žena koja je dizajnirala kostim za ovog superheroja.

Foto: Promo

2013 Superiorni

Kada je zamenio tela sa Piterom Parkerom, Dok Ok (Doktor Oktopus) je, u Piterovom telu, rešio da dokaže svetu kako je on superiorniji Spajder-Men. Njegov kostim je dizajnirao Umberto Ramos po uzoru na neiskorišćene skice Aleksa Rosa koje su bile nacrtane kao koncept za prvi film koji je trebao da radi čuveni producent Menajem Golan ili Džejms Kameron.

2014 Spajderverzum

Spajdermen je takođe nosio i kostime koji su trajali samo jednu avanturu ili ih je Piter Parker nosio u drugim univerzumima. Marvel se postarao da se svi ovi kostimi pojave na specijalnom događaju zvanom “Spajderverzum” u novembru 2014. godine.

Foto: Promo

Koliko su kreatori filmova uspeli da verno prenesu stipski izgled na veliko platno?

2002 F I L M/2004 F I L M 2

Veoma cenjeni i nagrađivani dizajner Džejms Ejkson je dobio zadatak da dizajnira kostim za sva tri Spajdermen filma. Oči su bile manje, poput onih koje je crtao Romita, samo blago trouglastije. Odelo je takođe dobilo i višeslojnost te je osnovna šara bila krljušt preko koje je odrađen sloj paučinaste šara.

2007 Film 3

Ovde je iskorišćena simbiotska verzija kostima, sa bojama prilagođenim za film i blago izmenjenim amblemom na grudima.

Foto: Promo

2012 Čudesni

Za potrebe nove filmske inkarnacije čuvenog superheroja, kostimografkinja Kim Beret je dobila zadatak da napravi kostim koji se „razlikuje dovoljno ali ne previše od prethodnih; onako isto ali drugačije“. Rezultat je klasičan Spajdermenov kostim kombinovan sa Spektakularnim i 2099 verzijama odežde.

2014 Čudesni 2

Ovaj kostim je najpribližniji originalu. Reditelj Mark Veb se vratio klasičnom Spajdermenovom izgledu, za koji kažu da izgleda kao da je oživljeni strip!

Foto: Promo

2017 Povratak kući

Novi Spajdermenov kostim je dizanirao Toni Stark, što znači da ovaj kostim ima niz tehnoloških pomagala koja ga čine da je u koraku sa ostatkom Marvelovog filmskog univerzuma. Zakrilca su vraćena, samo se ovaj put aktiviraju po želji, narukvice koje ispaljuju mrežu su kompaktnije i imaju još neke novotarije, a kompletno odelo je prilagodljivo za više korisnika uz pomoć Starkove tehnologije.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s