"Svetioničar" – roman prvenac mladog niškog pisca

Žanrovsku kombinaciju misterije, trilera, horora i noara, po rečima autora, ljubitelji književnosti mogu pronaći u romanu “Svetioničar: vesnici oluje” niškog pisca Mladena Đorđevića.

Čitaoci će upoznati distopijski grad Vranolujni na obali mora, istragu bizarnih smrti svetioničarevog sina i psihotičnog kidnapera i zlokobnu atmosferu imaginarne budućnosti.

Ben Foster, bivši vojnik koji je postao privatni detektiv i Elena Rodrigez, istražiteljka odeljenja za ubistva predstavljaju glavne junake, koji po rečima autora, ulaze u zamršenu istragu zločina koja će im otkriti i stvari koje nisu znali o sebi.

Čitaocima bi moglo da bude zanimljiva priča zato što svi volimo misterije, volimo da tražimo odgovore, dijalozi su moderni, roman je filmičan, a kako je pisan u prvom licu, lakše ostvaruje komunikaciju sa čitaocem – kaže Đorđević.

Inspiraciju je crpeo iz mnogobrojnih filmova i video igara, dodaje Đorđević, a najviše je bio podstaknut Betmenom, domaćim filmom “Crni bombarder” i filmom “Ekvilibrijum”.

Iako sam zaljubljen u ovakvu vrstu filmova, u procesu pisanja morao sam da se isključim da ne bi podsvesno uticali na mene jer sam hteo da postignem originalnost – rekao je Đorđević.

Naslov ima posebnu simboliku, navodi Đorđević, zato što su svetioničari misteriozni, izolovani, svojevrsni čudaci i borci protiv mraka.

Možda je motiv i to što Niš nema more, a svi čeznemo za onim što nemamo – kazao je Đorđević.

Mračna atmosfera romana, ističe autor, predstavlja odjek sadašnjosti, pojačanu realnost koja u kombinaciji sa maštom daje veliko upozorenje gde bi svet mogao da ode.

Jako je teško objaviti prvi roman, treba imati sreće i naići na prave ljude koji će pročitati rukopis i verovati u njegovu budućnost – rekao je Đorđević.

“Svetioničar: vesnici oluje” predstavlja prvi tom trilogije, a roman je objavila beogradska izdavačka kuća “Otvorena knjiga”.

Svoju prvu promociju imaće 20. jula od 19 sati u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s