Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Fantastična čitaonica #51: "Noć u samotnom oktobru" R. Zelaznija

Poslednji termin oktobarskog okupljanja Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” bio je rezervisan za Fantastičnu čitaonicu na kojoj se našlo delo Rodžera Zelaznija “Noć u samotnom oktobru”. Ovo je svakako bilo jedna od ređih Čitaonica na kojima se razgovaralo o delu koje se svima svidelo, tako da je zamerki bilo minimalno.

Noc u sRamotnom oktobru

Doduše, bilo je interesantno primetiti razliku između domaćih izdanja ove knjige, gde je u novijoj Rodžer Zelazni postao Filip K. Dik, a godina izdavanja se “popela” sa 1997. na 1998. No, možda je, za neke, veći problem bio zašto je na naslovnoj strani srpskog izdanja mačka, ako je glavni narator knjige – pas!?

U samoj diskusiji je istaknuta da je ovde Zelazni dao omaž svim stvarima koje voli, ali i da je u tome uspeo da bude originalan. Teško je smisliti u kom to delu je, recimo, Džek Trbosek simpatičan junak! Dakle, Zelazni je stvorio jednu toplu intimnu priču, u kojoj nemate utisak da se zapravo govori o predstojećem smaku sveta – da li će ga biti ili ne.

Od 15 prisutnih na čitaonici samo je pojedincima sam kraj bio “glup”, a neki su imali problem da tačno razluče šta se u knjizi tačno dešava – što je možda problem prevoda koji ima materijalnih grešaka, tako da uvek postoji opcija da se delo pročita u originalu i time reše nedoumice.

Pre same Fantastične čitaonice pojedini autori su potpisivali svoje primerke knjiga, dok su drugi mogli da uživaju u fanovskim crtežima njihovih najnovijih knjiga!

Moja muzejska korica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s