Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Fantastična čitaonica #52 / Kolson Vajthed: “Podzemna železnica“

Večerašnja Fantastična čitaonica Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” mogla je da uđe u istoriju kao prva u kojoj su svi koji su se pojavili – pročitali knjigu o kojoj se govorio. Druženje je započelo skorom 5/5, da bi se do kraja večeri ipak pojavili i oni koje je zainteresovala priča o delu Kolsona Vajtheda “Podzemna železnica”, ali ga ipak nisu (još) pročitali.

Podzemna zeleznica

Reč je o delu koje je dobilo Pulicerovu nagradu, ali i nagradu “Artur Klark” (za SF dela), što je upravo i otvorilo večerašnju priču – gde je ovde “naučna fantastika”. U priči o crnkinji koja beži sa plantaže, gde je robinja, čini se da je ideja o postojanju “podzemne železnice” – u bukvalnom smislu te reči, a ne samo kao mreži puteva, sigurnih kuća i kurira (što je istorijski tačno), bila dovoljna za SF epitet. Sam Vajthed je koristio elemente fantastike i u nekim ranijim delima, a ovde je reč o pravljenju neke alternativne istorije – eksperimenti vršeni na crncima sa sifilisom (u stvarnoj istoriji SAD obavljani od 1932-1972) su prebačeni u polovinu 19. veka, pojedina uređenja američkih država su takođe izmišljena, tako da delo definitivno izlazi iz poznate istorije, ali se baš i ne vidi da to doprinosi samoj radnji.

Knjiga je odlično napisana i definitivno jeste za preporuku – nekoga ko bi želeo da se uputi u život robova u SAD, ali preporučiti je ljubitelju SF-a zbog “SF elemenata” ostaje diskutabilno.

Pošto je delo objavljeno u Laguni, bar je dostupno za one koji ne čitaju na engleskom jeziku. Sam prevod ima manjkavosti na nivou pojedinih reči, ali, u globalu, urađen je solidan posao na zahtevnom tekstu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s