"Misija: Muzej" predstavljena preko puta Narodnog muzeja

U galeriji Artget je održana promocija nove knjige Ivane Nešić “Misija: Muzej”, koja dolazi posle “Zelenbabinih darova” i “Tajne nemuštog jezika”. No, ovoga puta nije reč o novom nastavku Mikinih doživljaja, već nešto namenjeno malo starijoj publici, sa glavnim junacima koji će da “zaglave” u detektivskoj priči, a sve to se dešava u Narodnom muzeju! Pa, kada se već Narodni muzej renovira, barem je promocija bila “preko puta” njega.

Ivana i Ivana

Publika je pre obraćanja najavljenih govornika bila u prilici da vidi jedan video klip u kojem je mogla da dobije neke osnovne podatke o knjizi od Ivana Nešić – ubrzo je sama autorka mogla i uživo da priča pred okupljenima.

O knjizi su govorili: Anđelka Ružić – urednica u “Kreativnom centru”, Petar Petrović – kustos Narodnog muzeja u Beogradu, Ivana Nešić – autorka knjige, Ana Nedeljković – vizuelna umetnica i Pavle Zelić – pisac, strip scenarista i kritičar.

Pavle u Misiji

Fantastični životi naših slikara, ali i skretanje pažnje na to u kakvom su stanju muzeji je nešto što je o ovoj knjizi istakla Anđelka Ružić, pre nego što je pozvala Petra Petrovića da kaže kako je on doživeo novu Ivaninu priču. “Ja sam se pitao kada će Ivana da napiše ovakvu priču. Nama, u muzeju, je potrebno da vidimo šta to traže deca da bi mi znali kako da ih provedemo kroz muzej i da se ona posle vrate. Ova knjiga mora da ima nastavak, to nije nemoguća misija!”, rekao je on.

Ivana Nešić, koja se od nedavno može pohvaliti da je ušla i u lektiru (sa “Zelenbabinim darovima”), pa je to prokomentarisala sa “sada ću ja da smaram petake”, za odluku da napiše “Misiju: Muzej” glavna je njena želja da razreši dva problema – na koji način jedan pisani narativ može biti domaćin izložbe, a sa druge kako osnovcima predstaviti tu temu a da im bude interesantna. Tako je ona svoje, za umetnost nezainteresovane mlade junake, uvukla u svet Narodnog muzeja uz pomoć video igre.

Ana Nedeljković, koja i sama u okviru Kulturnog centra Beograda radi na približavanju umetnosti mladima, kaže da je knjiga divan detektivski roman o umetnosti, ali i da otvara dva pitanja – čemu služi slika (okačena na ekser na zidu) u 2017. godini, ali i čemu služe muzeji (sa slikama okačenim na ekserima) 2017. godine. “Tvoja knjiga nudi definitivno interesantan način kako zainteresovati decu za umetnost”, kaže Ana i nada se da bi i drugi mediji mogli da se pozabave sličnom temom, a da bi bilo super kada bi “Misija: Muzej” mogla da se napravi kao VR-projekat.

Pavle Zelić, koji je malo kasnio pošto je bio na tribini o Kortu Maltezeu, nije krio svoje oduševljene Ivaninom knjigom. “Pročitao sam je u jednom dahu, ovde je prisutno veliko umeće jer znamo da je najteže pisati za decu i komedije. Sama knjiga pokazuje neobuzdanu imaginaciju, ima ti u fantastike i SF elemenata, ali jako je važno da likovi nisu ispali stereotipni, da svaki ima neki svoj ‘tvist’, i uz to reći da je jezik pogođen – ja verujem da današnji klinci tako pričaju”, rekao je Zelić, naglasivši i izuzetno važan doprinos Borisa Kuzmanovića koji je maestralno ilustrovao knjigu.

Na kraju promocije Ivana se družila sa postiocima i potpisivala knjige.

Ivana potpisuje Misiju Muzej

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s