Promocija knjige "Misija: Muzej" od 19.00

Danas će se održati promocija knjige “Misija: Muzej” autorke Ivane Nešić.

Promocija će biti održana 29. novembar, u 19 h u Galeriji ARTGET Kulturnog centara Beograda (Trg Republike 5, I sprat )

Učesnici:
Ivana Nešić – autorka knjige
Petar Petrović – kustos Narodnog muzeja u Beogradu
Pavle Zelić – pisac, strip scenarista i kritičar
Ana Nedeljković – vizuelna umetnica
Anđelka Ružić – urednica u “Kreativnom centru”

Autorka Ivana Nešić poznata po hvaljenim i nagrađivanim knjigama „Zelenbabini darovi“ i „Tajna nemuštog jezika“ predstavlja nam svoj novi roman „Misija: Muzej“. Za razliku od prve dve knjige u kojima se bavi našom narodnom mitologijom i tradicijom, u novom romanu njena tema je srpsko slikarstvo. U svom prepoznatljivom maniru uz preplitanje humora i male doze strave prisutne tu tek da nas uvuče u uzbudljivu avanturu, ona komponuje ovaj zabavni detektivski roman u kojem nas upoznaje sa delima i životima velikih slikara: Katarina Ivanović, Sava Šumanović, Milena Pavlović Barili, Nadežda Petrović, Paja Jovanović samo su neki od junaka koje srećemo u ovoj knjizi.

Kao istoričar umetnosti i zaljubljenik u stvaralaštvo ovih umetnika ona će nam skrenuti pažnju na dve stvari: pre svega na sjajne i uzbudljive živote naših velikih slikara, poruke i ideje za koje su se borili, a potom i na stanje u kojem se nalaze današnji muzeji.

Ivana Nešić već se dokazala kao dobar pripovedač, o tome svedoče nagrade „Neven“ i „Rade Obrenović, kao i to što je knjiga „Zelenbabini darovi“ uvrštena u lektiru. Roman „Misija: Muzej“ namenila je starijim osnovcima ali i svim mladim ljubiteljima likovnog stvaralaštva. U knjizi su korišćene reprodukcije Narodnog muzeja uz ilustracije koje je uradio Boris Kuzmanović.

O romanu
Anđela se suočila sa užasom srednjeg intenziteta: umesto da s drugarima igra igricu kao što je isplanirala, biva na prevaru odvučena u muzej. No, poseta muzeju će proći mnogo drugačije nego što je Anđela očekivala. Šta Anđelina igrica i Sava Šumanović imaju zajedničko? Koliko je zabavno igrati se loptom s malom Dubravkom? Šta se dešava kada mrtva priroda nije baš sasvim mrtva? Kuda su odleteli petlovi Paje Jovanovića? I najvažnije: Mogu li tri osnovca i jedna tetka, koja im zapravo nije tetka, pomoći muzeju da se izbavi iz velike nevolje?

Deo prvog poglavlja knjige “Misija:Muzej” pročitajte na sajtuhttp://www.kcknjizara.rs/akcije?b=C631

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s