DANAS: A šta bi bilo da Jugoslavija i dalje postoji?

Jugoslavija ne može da se povrati, previše je živih koji su je rasturili, a sada su se samo zadenuli nacionalizmom, istakao je Marko Vidojković večeras u Dorćol platzu na promociji svoje nove knjige ,,E baš vam hvala”, u kojoj fiktivno Jugoslavija i dalje postoji.

  A šta bi bilo da Jugoslavija i dalje postoji?

Kao gosti promocije, na dan obeležavanja bivše republike, govorili su novinar Teofil Pančić i glavni i odgovorni urednik ,,Danasa” Dragoljub Draža Petrović.

Roman se bavi pitanjem koje smo svi barem jednom sebi postavili, šta bi bilo da je Jugoslavija nastavila da postoji, započinje Teofil Pančić.

-Ta tema je oduvek bila prisutna, lebdela je u vazduhu i samo je bilo pitanje kada će je neko ščepati. Roman ima potencijal široke prihvaćenosti, ali će biti zanimljiv i onima koji su sladokusci alternativne istorije, jer upravo govori o nama, naglašava Pančić.

Na stvaranju knjige Vidojković je radio tri godine, a ideju za nju pronašao je u filmu ,,Otadžbina” sa Rugerom Hauerom.

– Prvobitno sam želeo da napišem horor roman, jer me je uvek interesovao taj kontrast između idealne Jugoslavije i onoga što je usledilo. I shvatio sam da nigde nisam mogao da nađem taj idealan period, jer je krajnji ishod bio produkt svega onoga što se dešavalo prethodno u njoj. Onda sam došao na drugu ideju da bi bilo lepo pomeriti Jugoslaviju u sadašnjost i sukobiti je sa bivšom Jugoslavijom, opet u sadašnjosti. Jer, univerzum se deli na dva dela, na onaj u kojem je neka odluka doneta i na onaj u kojem nije. Ta odluka bi bila pad aviona 3. juna 1989. godine sa svim predsednicima tadašnjih republika, osim Ante Markovića i vojnog rukovodstva i tada bi Jugoslavija nastavila da postoji, i onog dela univerzuma u kojem se ta avionska nesreća nije desila i dovela je do ovog našeg univerzuma, objašnjava Vidojković.

Ovom knjigom, Vidojković je uspeo da napravi novu vrstu nostalgije, nostalgije prema onoj Jugoslaviji koju je on opisao u svojoj knjizi, kaže Dragoljub Draža Petrović.

Vidojković ističe da on nema ružna sećanja na Jugoslaviju, već da sve posmatra sa realnog aspekta.

– Ostaju mi uspomene na divno detinjstvo, prema njemu gajim simpatije, ali ta zemlja nije odolela istorijskim izazovima, i onog trenutka kada je trebalo da se pretvori u demokratsko i građansko društvo, ona se raspala u krvavom građanskom ratu, zaključuje Vidojković.

Knjiga je izdata i u Hrvatskoj gde je dobila samo pozitivne kritike.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s