Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Istrajavanje kratke priče: Goli glasovi Adrijana Sarajlije

Iako je bilo najavljeno da će na tribini Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”, na kojoj će se predstavljati zbirka priča Adrijana Sarajlije “Goli glasovi”, govoriti autor i izdavač – Boban Knežević, ipak su na kraju za stolom sedeli još i Žarko Milićević i Zoran Stefanović. No, ono što je bitnije – davno u LK-u nije o jednoj knjizi izrečeno toliko pohvala koliko o ovoj!

Goli glasovi

Žarko Milićević je prvo podsetio prisutne da je reč o trećoj knjizi Adrijana Sarajlije – prvo smo čitali njegovu zbirku “Manufaktura G”, potom roman “Ogledalo za vampria” a sada je, posle pet godina od romana, stigla zbirka koja okuplja radove koji su, uglavnom, objavljivani u antologijama i zbornicima izdavani po regionu.

“Većina priča je u regionalnim i signalističkim zbirkama, ali to i nisu sve priče koje su nastale od romana. Selekciju sam vršio sam i nije bio primaran kvalitet već povezanost samih priča. Ima onih koje ne deluju da su u vezi sa drugim pričama ali dok su u ‘Manufakturi’ glavni junaci bili suočavani sa nepoznatim, a u ‘Ogledalu’ protagonista ide u nepoznato, ovde su likovi sa druge strane i aktivni kreatori onostranog”, pojasnio je Sarajlija. Kada je reč o samom redosledu priča u knjizi, imao je ideju da čitaoce lagano uvodi u način pripovedanja koji će pred kraj postati “radikalan”.

Zoran Stefanović je podsetio da je Sarajlija još 1993. godine započeo svoju karijeru kod Marka Fančovića na radionici, pa skrenuo pažnju na sebe na konkursu za priče inspirisane Dilan Dogom. “Mi oskudevamo sa dobrim i hrabrim pisanjem. Sarajlija je uvek drugačiji, a bogami nazire se i jedna mikro-škola pisanja u kojoj su još i Fipa, Miks, Slaven… Ono što je tu takođe dobro je da sa ovom knjigom kreće restartovanje ‘Fantastične biblioteke’, ali o tome će Boban”, naglasio je Stefanović.

Fantastična biblioteka je, naime, bila realizovana u vreme Belog puta i, kako je Boban podsetio, bila je zamišljena da objavi bitna domaća dela fantastike – u velikom tiražu, po maloj ceni i da budu svuda dostupna. Na žalost, objavljeno je osam knjiga, a sa nestankom finansija cela priča je stopirana, a da realni odjek projekta nije bio veliki. “Kada sam video ovu knjigu shvatio sam da možemo da udahnemo novi život ‘Fantastičnoj biblioteci’. Pisanje i bavljenje pričom je ono što definiše pisca, i upravo u pričama morate da budete jaki. Adrijan to jeste. Ovo je, inače, čudna knjiga – ovo za neke može da bude i roman, pošto je autor dao mogući ključ za drugačije čitanje”, rekao je Knežević, što je bio uvod za priču sa publikom upravo oko mogućeg drugačijeg čitanja zbirke “Goli glasovi” i koliko je to dobro, da bi se onda otkrilo povezivanje glavog “povezivača” u pričama Moritoma sa junakom koji je već prisutan u pesmama Slobodana Škerovića što će možda nekima biti sledeća stanica posle otkrivanja kvaliteta ove zbirke.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s