Stigla i ”Nordijska mitologija” Nila Gejmena

Iz Lagune stiže knjiga Nila Gejmena “Nordijska mitologija”. u pitanju je zbirka tekstova kojima se ovaj svetski popularni autor studiozno posvećuje mitologiji koja ga fascinira i prati još od dečačkih dana i koja je prisutna u bitnom delu njegovog stvaralaštva.

Nordijskom mitologijom Gejmen predstavlja nordijske pripovesti u skraćenom i prilagođenom obliku, ujedno se poigravajući složenim odnosima koji vladaju među najznačajnijim božanstvima tog panteona.

„Odlučiti koja vam je grupa mitova omiljena nije lako“, kaže Gejmen. „Ako bih morao da se opredelim za omiljene mitove, to bi verovatno bili nordijski. Prvi put sam se susreo sa Asgardom i njegovim stanovnicima kao mali dečak, ne stariji od sedam godina, dok sam čitao o pustolovinama Moćnog Tora.“

Gejmen u drevnoj mitologiji odavno nalazi nadahnuće za svoje maštovite svetove. U knjizi „Nordijska mitologija“ vraća se na izvorište i prenosi nordijske pripovesti u skraćenom i prilagođenom obliku; ove drevne priče čitaju se gotovo kao roman. Povest počinje stvaranjem devet svetova, detaljno se bavi doživljajima bogova, patuljaka i divova, i dostiže vrhunac kada nastupi Ragnarok, sumrak bogova i ponovno rođenje sveta i ljudi.

Prikazana su žestoka rivalstva između bogova, njihova lakovernost, ljubav prema obmani i postupci vođeni strastima. Gejmen je udahnuo nov život Odinu, vrhovnom bogu, mudrom, smelom i lukavom, potom Toru, Odinovom sinu, neverovatno snažnom a ipak ne najmudrijem među bogovima, i Lokiju, sinu divova, prevarantu i neprevaziđenom spletkarošu.

Kolekciju čini šesnaest priča, koje mogu da se čitaju i kao delovi jedne šire celine, pa tako objedinjene čine povest koja počinje stvaranjem devet svetova iz legende, detaljno se bavi doživljajima bogova, patuljaka i divova, i dostiže vrhunac kada nastupi Ragnarok, sumrak bogova i ponovno rođenje sveta i ljudi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s