Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Fantastična čitaonica #54: Sudden Appearance of Hope

Na programu Fantastične čitaonice Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” našao  se ovog meseca roman Kler Nort “Sudden Appearance of Hope”, koji je dobio World Fantasy nagradu. No, činjenica da je reč o nagrađenom romanu nije ovo delo poštedelo oštrih kritika na “propovedački” ton za koji je ocenjeno da je “banalan i idiotski”!

LK Citaonica

Desetak okupljenih se, uglavnom, složilo da je deo romana koji se bavi akcijama glavne junakinje dobar i zanimljiv – mada je i tu bilo kritika na spisateljičine ideje kako Darknet funkcioniše, da li interpolovi detektivi mogu da hapse, i slične “tehnikalije”, ali je pamfletizam upućen ka delu koji se bavi borbom protiv Perfection-a (sistem izgradnje “ličnosti” sakupljanjem poena – nešto što kao da je izašlo iz Black Mirror-a) mnoge samo nervirao. Možda zato malo više pada u “vodu” priča o “zaboravljivosti” glavne junakinje koja joj kako pomaže, tako i odmaže.

Daljom analizom uvidelo se da su, zapravo, mnoga dela koja su u nominaciji za World Fantasy nagradu “angažovana”, što je izgleda sada nezaobilazni trend ako se želi ovaj trofej. Pitanje je samo kako se ta “angažovanost” predstavlja i kojoj je čitalačkoj publici namenjena – onima koji malo više čitaju izgleda da direktno “nabijanje prsta u oko” baš smeta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s