Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Filmska retrospektiva 2017.

Prva tribina Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” u februaru pripala je filmskoj retrospektivi 2017. godine. O naj – boljih ili gorim filmovima iz prošle godine govorili su Miloš Cvetković, Sofija Vuković, Igor Stanojević, Dorđe Bajić i Kristina Đuković.

Filmska retropektiva 2017

Miloš Cvetković je, u uvodnoj reči, napomenuo da su dva filma sa bitnim žarnovskim elementima nominovana za Oskare u kategoriji najboljeg filma – “The Shape of Water” i “Get Out”, ali i da je po prvi put jedan superherojski film u nominaciji za scenario (“Logan”), pa se prvo govorilo upravo o potencijalnim “Oskarovcima”. Iako su oni dobili odličnu ocenu i publike i kritike u SAD, to nije slučaj na ovdašnjim prostorima.

“Ne znam šta je bila namera tog filma, ali ima providnu društvenu poruku. Očigledno, niko neće da nominuje potpuno žanrovski film”, rekla je Sofija Vuković o filmu “Get Out”.  Za Đorđa Bajića “The Shape of Water” je mogao da se ugura u 30-40 minuta, dok je “Get Out” film “fenomen”. “Meni to nije ni dobra drama, ni dobar horor ni dobar film – crnačko pitanje je na kukavički način plasirano”, tvrdi on.

Igor Stanojević je imao drugačije viđenje filma “Get Out” sa obrazloženjem “liberalnog rasizma” te da je reč o dobrom ostvarenju, a ovo delo se svidelo i Kristini Đuković mada ona primećuje da je to pre “crna komedija koja se poigrava sa žanrom”. Za “The Shape of Water” kaže da joj je bio dosadan i da je morala da ga gleda iz dva dela. “Pokušala sam da ga gledam i kao bajku, ali ima pregršt opštih mesta i ništa novo”, zaključuje ona.

Razgovor je prešao na temu SF filmova iz 2017. godine, tako da su u fokusu bili “Blade Runner 2049”, završnica “Planete majmuna”, “Life”, “Valerijan” i “Ghost in the Shell”. Đorđe Bajić kaže da je pravi svoju listu 30 najboljih filmova iz 2017. godine i da mu je prvi SF tek na 10. mesto – “Planeta majmuna: Rat”, a da je to izuzetan SF film slaže se i Igor Stanojević koji tvrdi da je to “preslojevit i prebogat, mada mi je drugi deo bio bolji”. Takoše, kompjuterski generisani likovi su fenomenalni, ističe Bajić.

Sofija je skrenula pažnju na film “Bright” – “omanja D&D kampanja napravljena kao film”, a Igor ukazuje da je to, do sada, najskuplji Netfliksov film

Miloš Cvetković je vratio priču na “Blade Runner 2049” s tim što je prvo rekao da je Ridli Skot bio loš u biranju scenarija, a da je u filmu “Alien: Covenant” bio više zainteresovan da radi nastavak “Prometeja”, što je i bolji deo filma nego onaj koji se “bavi” čuvenim čudovištem. Za Denisa Vilneva kaže da se dobro naslonio na Ridlija Skota iz originalnog “Blade Runner-a” te da nastavak ima šta da ponudi i na nivou priče, mada je vizuelno itekako raskošan. Interesantno da je i Harison Ford ostvario odličnu glumačku rolu, “izgleda da mu je više stalo da bude Dekard nego Han Solo”, tvrdi on.

Međutim, za Kristinu Đuković upravo je “Blade Runner 2049” bio najveće razočaranje, iako film “mnogo lepo izgleda, priča je predvidljiva”, a sa njom se slaže i Đorđe Bajić koji podseća da je originalni film, sa sporom radnjom, trajao sat i 40 a drugi je razvučen na dva sata i 40 minuta. “Ja nisam fan originalnog filma, mada je to remek delo ali mi je dosadan, rekao je svoje mišljenje Igor Stanojević. No, za Sofiju Vuković to je zapravo najbolji SF prošle godine. “Mnogo volim ‘Blade Runner-a’, a u nastavku mi se sviđa kako je građen sve ali i kako je podignuto pitanje veštačke intelgencije”, kaže ona.

Potom su na red došli superheroski filmovi gde se uglavnom sve vrtelo oko “Logana” i “Tora” – za neke je jedan bio uspeh, a drugi razočaranje, dok je kao pozitivan primer istaknu najnoviji “Spajdermen” dok su minuse dobili “Wonder Woman” i “Justice League”. Pretresani su i horori, mada ne toliko opsežno, a na samom kraju u pominjanju filmova koje do tada nisu bili “na tapetu” istaknuti su – kao pozitivno iskustvo i preporuka za gledanje, “Colosal” i “A Ghost Story”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s