Izložba kaligrafskih radova ”Kaligrafija u epskoj fantastici Game of Thrones” otvorena do 1. aprila

Književno delo Džordža Martina „Igra prestola“ (Game of Thrones) i njegova ekranizacija, bili su inspiracija umetniku iz Kragujevca Lazaru Dimitrijeviću, da ovekoveči najpoznatije citate junaka ovog dela, na radovima predstavljenim na novootvorenoj izložbi u KomBank Art holu. Izložba nosi naziv „Kaligrafija u epskoj fantastici Game of Thrones“ i čine je 23 rada urađena čeličnim perom, četkom i tušem.

Kaligrafija u epskoj fantstici Game of Thrones

„Cilj izložbe sastoji se u prikazivanju i preispitivanju definicije književnog, ali i ekranizovanog opusa Džordža Martina. Autor je u svojoj tekstualnoj praksi interpretator popularne serije, čime pismeno „doslikava“ i pojašnjava krucijalne elemente, čime se razotkriva kompleksna struktura dela. Mogu se zapaziti simboli koji su tematski vezani za romane, kao i elementi figuracije, gde je kaligrafija skrajnuta u drugi plan.

Njegovi znaci i simboli nose jednu vrstu zajedničkog potencijala, gde se isključuje iluzionizam, a uključuje deskripcija, naracija i reprezentacija,“ rekla je o izložbi istoričarka umetnosti Aleksandra Dimitrijević.
Većina citata na radovima sa ove izložbe pisana je gotskim pismima. Pojedini radovi pisani su rimskim kapitalom, insularnom majuskulom i nešto ekspresivnijim stilom gotice, uncijala i humanističkog kurziva.

„Korišćenjem grafigume i široko podrezanog čeličnog pera, na dramatično crnoj osnovi komponovan je tekst u negativu, čime je pojačan opšti utisak scenske napetosti. Interpretirani simboli i crteži na pojedinim kaligrafskim listovima deo su porodičnog obeležja glavnih aktera i njihove ikonografije“, objašnjava umetnik Lazar Dimitrijević.

Svi radovi sa ove izlože nastali su tokom 2016. i 2017. godine i pre beogradske, mogla je da ih vidi kragujevačka publika na izložbi koja je bila organizovana u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja.

Izložba je otvorena do 1. aprila, a ulaz u KomBank Art hol se ne naplaćuje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s