Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Stalno se vraćajući Ursuli Le Gvin

Iako se o preminuloj SF spisateljici Ursuli Le Gvin već održala tribina u Društvu ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” – tokom februara, to nije predstavljao problem da se o ovom velikom imenu ponovo govori – ovoga puta to je bio prof. dr Aleksandar B. Nedeljković, uz asistenciju Tamare Lujak – pre svega zaduženu za čitanje odabranih pesama.

ABN i Tamara Lujak

Doduše, Tamara Lujak je veče otvorila svojim impresijama čuvene priče “Oni koji odlaze iz Omelasa” (dobitnih “Hugo” nagrade 1974. godine kao najbolja kratka priča), uz naglasak da je ona ostavila velikog traga na društvo uopšte, te da se pitanje “da li sreću treba graditi na patnji jednog pojedinca” izučavala i u američkim školama.

Aleksandar B. Nedeljković je za tu priču rekao da je Ursula naknadno priznala da je ideja već viđena kod Dostojevskog u “Braći Karamazovi”, ali da je tu zapravo reč o moralnoj alegoriji i vrhunskoj književnosti koja ipak nije SF!

Sama priča je, ipak, značajna za priču o utopiji, a utopija je nešto što obuhvata veliki roman Ursule Le Gvin “Stalno se vraćajući kući” koji je smešten u daleku budućnost kada je stanovništvo Zemlje drastično smanjeno, a cela priča je data kroz antropološku analizu plemena Keša (sa sve njihovim pesmama pa i jednim dramskim delom), uz paralelnu egzistenciju robotske civilizacije (koja malo nadgleda ljude, ali se samostalno razvija).

“Pisac uvek vara kada pravi utopiju, pa tako ovde imamo idealnu klimu, a i velika većina ljudi je dobra i prihvataju utopijski poredak”, podvukao je dr Nedeljković, i naglasio da je “Stalno se vraćajući kući” – inteligentna knjiga! Upravo ono kako bi se u jednoj reči opisala naučna fantastika – kao inteligentna književnost.

Među prisutnima je bio i Miodrag Milovanović, koji je na kraju istakao značaj ove knjige na razvoj domaćih pisaca (knjiga je objavljena 1984. godine, a kod nas 1992.) i naglasio fantastičan prevod Aleksandra B. Nedeljkovića – pogotovu kada je u pitanju rad na prevodu pesama. I upravo je tokom večeri, dok je trajala priča o tom delu, Tamara Lujak čitala odabrane stihove iz knjige.

Tribina o Ursuli Le Gvin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s