Večeras prvo izvođenje baleta „Pinokio”

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu biće danas izveden balet „Pinokio” na muziku Nodara Viktoroviča Čanbe (1955), savremenog abhaskog kompozitora i dirigenta, nosioca zvanja zaslužnog umetnika Abhazije i nekadašnji ministar kulture ove kavkaske republike. Svetska praizvedba ovog baleta, za koji libreto i koreografiju potpisuje Dragan Jerinkić, biće održana večeras na sceni „Jovan Đorđević“ SNP-a.

scena iz baleta "Pionokio"

Pred nama je istinska ekskluziva: muzička, baletska, scenska, kostimska…, kaže  direktor Baleta SNP-a Toni Ranđelović. Kako je dalje rekao, dugo se ovaj projekat pripremao, konačno su stigli do realizacije i u subotu, 28. aprila, publika će, nada se i veruje, biti veoma, veoma prijatno iznenađena.

U „Pinokiju” će Srpsko narodno pozorište dobiti balet kojim će zaista moći da se diči, najavljuje on.

Balet našeg najstarijeg profesionalnog teatra ima dugu tradiciju baleta za decu: „Konjić Grbonjić”,„Pipi Duga Čarapa”, „Maks i Moric”, „Pepeljuga”… ali “Pinokio” daleko od toga da će u fokusu imati samo najmlađu publiku, naprotiv.

Po svemu, to će biti raskošan i maštovit klasičan balet, „na špic patikama”, u kojem su angažovani praktično svi solisti i članovi baletskog ansambla Srpskog narodnog pozorišta. Scenograf je Dalibor Tobyić, kostimograf Mirjana Stojanović Maurič, a Orkestrom SNP-a dirigovaće Aleksandar Kojić.

scena iz baleta "Pinokio"

Bajkovita priča Karla Kolodija je, inače, poslednjih godina postala veoma aktuelna na svetskim baletskim scenama – samo lane je, recimo, postavljena u Bukureštu, kao savremena predstava za decu, gde je izbor muzike i koreografiju potpisao Antonel Opresku, kao i u Nacionalnom baletu Kanade, u koreografskom viđenju Vila Takera na muziku Pola Englišija, dobitnika nagrade Emi za temu u filmu „Osma strana”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s