Tribina „Kako su roboti naučili da plaču“

Dramaturg, scenarista i filmski kritičar Dimitrije Vojnov danas će u Centru za kulturu Smederevo govoriti na tribini „Kako su roboti naučili da plaču“, posvećenoj tretmanu odnosa čoveka i mašine u filmskoj umetnosti.

Dimitrije Vojnov

Tokom programa biće razmotreno na koje načine i sa kojim efektima su putem izražajanih sredstava filmskog stvaralaštva problematizovane granice između ljudskog bića i entiteta sa veštačkom inteligencijom, i koja provokativna pitanja su pokrenuta u pogledu statusa svesti, odnosno svesnog bića pri dovođenju u vezu čoveka i mašine (robota, androida, superinteligentnog kompjutera).

Uz inserte iz filmova „2001: Odiseja u svemiru“, „Ona“, „Terminator 2“, „Ex machine“, „Čapi“ razgovor sa Vojnovim će ukazati na perspektive kritičkog sagledavanja čovekovog postojanja u svetu čijem oblikovanju daje pečat tehnološki napredak, kao i na mogućnosti preispitivanja našeg shvatanja ličnosti, povezivanja i komunikacije, percepcije emotivnog života, iskustva ljubavi.

U program će biti uključena i tematizacija transhumanizma koji je sa poverenjem u moć nauke i tehnologije usmeren na prevladavanje ograničenja čoveka kakvog poznajemo. Program počinje u 19 sati u Koncertnoj dvorani, moderator je Marko Cvetković, zadužen za obrazovni program Centra za kulturu, a ulaz je slobodan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s